Kogelvrije kleding uit Bogotá zeer in trek

Tal van staatshoofden kopen de modieuze, kogelvrije kleren van Miguel Caballero. In Londen opent hij een filiaal...

Van onze verslaggeefster Natalie Righton

Zeven mensen staan toe te kijken als Miguel Caballero de trekker van zijn revolver overhaalt en de loop richt op de 28-jarige Juan Carlos Gaitan. Dan lost hij het schot.

Een harde knal vult de kale kamer op de Calle 71 in Bogotá, de beruchte hoofdstad van Colombia waar drugshandel welig tiert en waar letterlijk duizenden geweldsdoden per jaar vallen.

Na het schot kijkt Gaitan zijn schutter met grote ogen aan. Hij blijft rechtop staan, enkele seconden verstrijken. Dan tovert hij een grote glimlach op zijn gezicht.

Kleermaker Caballero lacht terug en geeft Gaitan een klap op zijn schouder. ‘Goed gedaan jongen!’, zegt de man die zich heeft gespecialiseerd in kogelvrije kleding. Met zijn linkerhand haalt hij de kogel uit de gepantserde leren jas van Gaitan.

De baas schiet je persoonlijk neer

Elke nieuwe medewerker van de exclusieve kledingzaak van Caballero wordt persoonlijk door de baas begeschoten. Juan Carlos Gaitin, de nieuwe logistiek medewerker van Caballero, was vandaag aan de beurt.

‘Je moet natuurlijk wel in ons product geloven’, zegt de kleermaker met een brede grijns. Caballero is naar eigen weten de enige ondernemer ter wereld die zijn eigen advocaat tweemaal beschoot, maar daarvoor niet naar de gevangenis hoefde.

Al lijken er weinig voordelen te bestaan aan het leven in een van de meeste gewelddadige landen ter wereld, Caballero lijkt er een te hebben gevonden. ‘Colombia is de beste markt om onze producten te testen. Als kogelvrije kleding in Colombia werkt, kun je er zeker van zijn dat het elders ook werkt.’

De Armani van de kogelvrije kleding

Het bijzondere van de kledingzaak van Caballero is dat hij veiligheid combineert met mode en discretie. Stijlvolle suède jassen, smokings, T-shirts, ondergoed en zelfs een kogelvrije damesmodelijn horen tot het assortiment.

‘Onze klanten zijn modebewust en willen niet dat het voor de buitenwereld zichtbaar is dat ze een kogelvrij vest dragen’, zegt Caballero, die zichzelf graag de Armani van de kogelvrije kleding noemt.

‘Een klant mag ook een eigen ontwerp meenemen dat ze mooi vinden. Wij kijken dan of we het kogelvrij kunnen maken’, zegt Caballero. Het bedrijf heeft twee stylistes in dienst en presenteert de collectie sinds vorig jaar tussen grote modemerken op de catwalk van Guadalajara in Mexico.

Koningshuizen en presidenten

Hoewel 90 procent van de klanten van Caballero uit Latijns-Amerika komt, onder wie de presidenten van Colombia, Bolivia en Venezuela (Hugo Chávez kocht vorige maand een kogelvrij Hawaii-shirt) mag Caballero ook vele Europese en Arabische staatshoofden rekenen tot zijn vaste cliëntèle.

De Spaanse prins Felipe en zijn vrouw bestelden kleding, evenals het koningspaar uit Jordanië. Acteur Steven Seagal kocht onlangs vier gepantserde kimono’s. Klanten uit Nederland heeft hij ook, maar wie wil hij niet zeggen. Caballero: ‘Mijn klanten houden van privacy.’

Caballero kwam op het idee voor de modieuze kogelvrije kleding toen hij op de universiteit van Bogotá studeerde. Het viel hem op dat de lijfwachten die een medestudent van hem beschermden, hun kogelvrije vesten continu uittrokken en in de auto gooiden.

‘Te zwaar, zit niet lekker en te heet’, zeiden ze tegen de toen zestien jaar jongere Caballero. De marketingstudent ontwierp snel daarna zijn eerste kogelvrije suède jas.

Lichtgewicht, koel en goed geprijsd

Het gewicht van een kogelvrij vest wist de kleermaker in tien jaar tijd terug te brengen van 4,5 naar 1,2 kilo. ‘Je voelt het extra gewicht bijna niet als het in je kleding zit genaaid’, zegt Caballero trots.

Het materiaal dat hij gebruikt koelt af tot 13 à 17 graden en geeft daardoor een comfortabel gevoel aan de drager. De hofleverancier van het kogelvrije materiaal is het Nederlandse bedrijf Ten Cate uit Almelo.

Prijzen van de kogelvrije mode variëren per kledingstuk. Een Hawaii-shirt of hip overhemd kost tussen de 900 en 2900 dollar. Een kogelvrije jas kan oplopen tot 3900 dollar.

De kleding garandeert bescherming tegen steekwapens en 6 tot 8 kogelinslagen uit wapens als de .44 Magnum, 3.57 Magnum, een 9 mm pistool en een Uzi mitrailleur. De kleding moet elke vijf jaar worden vervangen, omdat de ‘wapens op straat innoveren’, zegt Caballero. Tussentijds wassen kan, maar dan wel op de hand.

Meer zaken door terrorismedreiging

Hoewel sinds het aantreden van president Uribe het aantal moorden en ontvoeringen in Colombia met tientallen procenten is gedaald, gaan de zaken goed voor de kleermaker uit Bogotá.

‘Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is de vraag uit andere werelddelen enorm gegroeid. Ik heb bijvoorbeeld veel nieuwe klanten uit Irak en Afghanistan.’ De totale omzet van het bedrijf Caballero steeg in 2007 van 3 naar 8 miljoen dollar.

In het voorjaar van 2008 maakt de onderneming, die vestigingen heeft in onder meer Bogotá, Caracas en Mexico-Stad, de overstap naar de andere kant van de oceaan. De eerste kogelvrije kledingzaak in Europa opent haar deuren in Londen.

Over mogelijke gezochte terroristen en paramilitairen onder zijn klantenkring is Caballero vaag. ‘We werken met de zogenaamde ‘Clinton-lijst’. Daarop staan gezochte terroristen aan wie wij geen producten mogen leveren. Maar ik kan niet garanderen dat er via via niets gekocht wordt. We verminderen het risico wel doordat we de naam van de koper automatisch in het kledingstuk mee naaien.’

Op de vraag of de kleermaker geen gewetensbezwaren heeft, omdat hij meer geld verdient als straatgeweld en burgeroorlogen toenemen, zegt hij: ‘Nee, ik ben toch niet degene die geweld gebruikt? Ik zit slechts in de beveiligingsindustrie voor een modebewust publiek.’

Colombiaanse ontwerper Miguel Caballero schiet een medewerker neer om een kogelvrije jas te testen. De ontwerper levert kogelvrije kleding aan koningshuizen en presidenten. Beeld
Colombiaanse ontwerper Miguel Caballero schiet een medewerker neer om een kogelvrije jas te testen. De ontwerper levert kogelvrije kleding aan koningshuizen en presidenten.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden