Kofi Annan vertrekt vol goede moed naar Irak

Vol goede moed vertrekt de secretaris-generaal van de Verenige Naties, Kofi Annan, vandaag naar Bagdad. Annan acht de kans 'redelijk' dat hij een militaire strafactie tegen Irak zal kunnen voorkomen....

AFP; AP; REUTERS

AFP, AP, Reuters

NEW YORK

'De Iraakse leiders zullen luisteren en positief reageren', beloofde de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Saïd al-Sahhaf, gisteren tijdens een bezoek aan Jordanië. Annan wordt morgen in Bagdad verwacht. Hij moet de Iraakse regering ertoe overhalen de VN-resoluties te respecteren en de wapeninspecteurs van de VN toegang te verschaffen tot iedere plek die zij willen bezoeken.

Het Witte Huis is 'niet optimistisch' over Annans kans van slagen, maar vindt het 'belangrijk om deze poging in het werk te stellen'. En de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, waarschuwde dat het 'hoogst ernstige consequenties' zou hebben als Irak niet door de knieën gaat. 'Volgens mij zijn de diplomatieke middelen bijna uitgeput en zou Annans missie wel eens een van de laatste kunnen zijn, zo niet de laatste', aldus Richardson.

Toch gaf Richardson ook te kennen dat de Verenigde Staten een bepaald compromis niet zouden afwijzen. Dat compromis behelst een diplomatieke begeleiding voor de wapeninspectieteams, bestaande uit diplomaten van de vijf permanente lidstaten van de Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië).

Irak wordt van vele kanten onder druk gezet om mee te werken aan een dergelijk compromis. President Mubarak van Egypte wil Saddam Hussein nogmaals schrijven dat hij zijn best moet doen om Annans missie tot een succes te maken, omdat dit zijn laatste kans is. 'Ik heb goede hoop dat dit bezoek een succes wordt, want dat zal Irak eindeloze problemen besparen', zei Mubarak gisteren.

Met het oog op de oplopende spanningen hebben de Verenigde Naties gisteren 31 van hun humanitaire-hulpverleners teruggetrokken uit Bagdad. Zestig VN-medewerkers en familieleden die de laatste weken met vakantie naar het buitenland waren vertrokken, zullen voorlopig niet terugkeren naar Irak.

België heeft gisteren besloten een fregat naar de Golf te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden