Kofi Annan noemt strijders krijgsgevangenen

Geen bed, een open kooi van 4,3 m 2: de VS 'verlagen zich tot barbaarsheid', door de wijze waarop ze gedetineerden op Cuba bejegenen....

ReutersAFP en AP

Kofi Annan vindt dat de op Cuba gedetineerde strijders van Taliban en Al Qa'ida krijgsgevangenen zijn, en daarom recht hebben op bescherming volgens de derde Conventie van Geneève uit 1949. Fred Eckhard, de woordvoerder van de VN-secretaris-generaal, heeft dat donderdag gezegd.

Annan is het volgens Eckhard eens met Mary Robinson, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, die haar zorg heeft uitgesproken over de behandeling door de Amerikaanse autoriteiten van de gedetineerden. Annans reactie kwam neer op 'een eenvoudige bevestiging van de beginselen van internationaal recht', aldus zijn woordvoerder.

Terwijl gisteren nog eens dertig gevangenen landden op de marinebasis Guantánamo Bay (het totaal is nu tachtig), groeide internationaal de kritiek op de manier waarop de Amerikanen de strijders behandelen. De VS noemt hen 'onwettige combattanten', in plaats van krijgsgevangenen. De Geneefse conventie zou daarom niet van toepassing zijn.

De gedetineerden zijn gehuisvest in kooien van 4,3 m 2, zonder muren, alleen met een dak. Ze hebben geen bed of brits om op te slapen. Bij hun vervoer overzee waren ze geketend en hadden ze een kap over het hoofd. Sommigen kregen injecties met kalmerende middelen. Ze moesten hun baarden laten scheren.

Mensenrechtenorganisaties hebben scherpe kritiek geuit. 'Een staat die dezelfde methoden gebruikt als de daders, verlaagt zich tot hetzelfde niveau. Een staat kan zich niet op één lijn scharen met barbaarsheid', zei Kamal Samari, woordvoerder van Amnesty International, donderdag op een conferentie in Dublin.

Vier gedelegeerden van het Internationale Rode Kruis, onder wie een arts, zijn gisteravond op de marinebasis aangekomen voor een bezoek aan de gevangenen. 'Ze zullen merken dat deze mensen zeer humaan behandeld worden', zei Victoria Clarke, woordvoerster van het Pentagon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden