Kofi Annan naar Moskou voor beraad over Kosovo

VN-secretaris-generaal Kofi Annan reist komende week naar Moskou om te proberen de steun van Rusland te krijgen voor een plan dat een einde maakt aan het conflict rond Kosovo....

Van onze correspondent Bert Lanting

Kennelijk hoopt de VN-chef dat Moskou zijn invloed bij de Serviërs zal gebruiken ten einde die ervan te overtuigen dat er een einde moet komen aan de etnische zuiveringen.

Volgens de vredesvoorstellen van Annan moet Belgrado verder zijn troepen uit de provincie terugtrekken en moet het een internationale vredesmacht toelaten in Kosovo. In ruil daarvoor zou de NAVO haar bombardementen moeten opschorten. Maar Belgrado zei meteen dat het niet van plan is een gewapende internationale vredesmacht toe te laten.

Annan zei dat hij zich hierdoor niet uit het veld zal laten slaan. 'We staan nog maar aan het begin van onze zoektocht naar een diplomatieke oplossing.'

President Jeltsin verklaarde zich gisteren nog eens bereid als bemiddelaar op te treden. Maar hij haalde tegelijkertijd uit naar de VS. Volgens hem is Washington erop uit Joegoslavië tot een 'protectoraat van Amerika' te maken.

In een telefoongesprek met president Clinton hamerde Jeltsin erop dat de NAVO de luchtaanvallen onmiddellijk moet staken. Maar volgens Amerikaanse functionarissen was de toon toch 'vrij constructief'. Zo zei Jeltsin dat Rusland niet militair betrokken wil raken bij het conflict.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden