Kofi Annan haalt bezem door VN-top

In een poging de crisis binnen zijn organisatie te bezweren heeft secretaris-generaal Kofi Annan maandag een nieuwe chefstaf benoemd...

Annan vertelde dat er nog meer personele wisselingen binnen de top van de VN te verwachten zijn, maar wilde nog geen details bekendmaken. 'Dit is de eerste in een reeks.' Malloch Brown blijft voorlopig vanwege de tsunami-crisis nog werken voor de UNDP. Pas als zijn vervanger bekend is begint hij in zijn nieuwe functie.

Met de benoeming van de Brit komt Annan tegemoet aan de Verenigde Staten, die al langer eisen dat de secretaris-generaal schoon schip maakt binnen zijn organisatie. De VN wordt beschuldigd van een miljardenfraude tijdens het olie-voor-voedselprogramma van de VN voor Irak. In die zaak wordt de naam van de zoon van Annan, Kojo, genoemd. Ook zijn er andere beschuldigingen van wangedrag door VN-medewerkers.

In Congo zouden VN-blauwhelmen zich in 2004 schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en het opzetten van een prostitutie-netwerk. Kofi Annan, die door deze kwesties vooral in conservatieve Amerikaanse kring onder vuur kwam te liggen, noemde het afgelopen jaar al zijn annus horribilis.

De relatie tussen Annan en de regering Bush is verre van optimaal. The New York Times openbaarde maandag dat een groep vooraanstaande Amerikaanse buitenlanddeskindigen begin december urenlang met Annan gesproken hebben over de crisis binnen de VN.

De bijeenkomst was op 5 december in het New Yorkse appartement van voormalig VN-ambassadeur Richard Holbrooke, aldus de krant. De aanwezigen, allemaal VN-gezinde Amerikanen, ambassadeurs, academici en bankiers, wilden in The New York Times nauwelijks iets kwijt over de inhoud van het gesprek. Wel zijn onderwerpen aan bod gekomen als het aanstellen van nieuwe topmensen, betere relaties met Washington en minder bureaucratie. In de krant zegt een deelnemer dat het overleg was bedoeld 'om Kofi en de VN te redden'.

Volgens een van de deelnemers luisterde Annan urenlang naar hun argumenten. 'Hij zat er stil bij en deed geen poging zichzelf te verdedigen.' Sinds de bijeenkomst sprak Annan met Condoleezza Rice, de beoogd minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Bush. Het gesprek zou 'bemoedigend' zijn verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden