Kofi Annan gaat praten met Irak

Op eensgezind verzoek van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad onderneemt secretaris-generaal Kofi Annan een laatste poging om een nieuwe oorlog met Irak te voorkomen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

'Het raam is nog niet dicht. Als ik journalist was, zou ik mijn koffers maar vast pakken', zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Washington. Amerikaanse, Franse en Russische diplomaten in New York bevestigden dat Annan donderdag naar Bagdad gaat. Over de inhoud van zijn mandaat werd gezwegen.

De missie van Annan wordt in de VS beschouwd als de laatste diplomatieke inspanning om Saddam Hussein ervan te overtuigen dat hij alle VN-resoluties moet uitvoeren. Maar door toedoen van de VS en Groot-Brittannië is Annans speelruimte beperkt. Hij zal in Bagdad uitleggen dat de wapeninspecteurs van de VN onbelemmerde toegang moeten krijgen tot de omstreden 'presidentiële en soevereine complexen'. Wel zullen de inspecteurs van worden begeleid door diplomaten van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

Als Saddam Hussein hier niet mee instemt, komen de VS, Groot-Brittannië en een groeiend aantal geallieerden in actie. President Clinton maakte gisteren duidelijk dat Amerika's geduld nagenoeg op is. Als de missie van Annan mislukt, geeft hij het teken voor de operation Desert Thunder - ongeacht de bezwaren van Rusland, Frankrijk en China.

President Jeltsin van Rusland en zijn Chinese gast, premier Li Peng, verklaarden gisteren dat zij, als permanente leden van de Veiligheidsraad, het gebruik van geweld niet kunnen accepteren. President Chirac van Frankrijk sprak telefonisch met Jeltsin af alles in het werk te stellen om een aanval op Irak af te wenden.

Pagina 4: Clintons troepen klaar voor de aanval Van Mierlo wil ruim mandaat voor VN-secretaris

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden