Koffieliefhebber, ga zelf proeven bij de Coffee Company

De Coffee Company biedt een mooi assortiment, je moet alleen een filiaal naar jouw smaak kiezen.

Wineke de Boer
Coffee Company Schelde. Beeld
Coffee Company Schelde.Beeld

Er is weinig zo belangrijk geweest voor het huidige koffieklimaat in Nederland als de oprichting van de Coffee Company door Dick de Kock en Rick Bekkema in 1996. Tot in de jaren negentig was koffie hier iets dat alleen volwassenen dronken: op het werk (daar leerden de meesten van ons koffie drinken) en op zondag bij oma, aan tafel, uit het mooie servies.

De Coffee Company heeft van koffie een hippe drank gemaakt, in eerste instantie met extra versieringen als siroopjes en slagroom, waarmee ook jongeren gezien willen worden. Daarbij is koffie steeds meer een drankje geworden voor buitenshuis of onderweg. Hierdoor is de belangstelling voor koffie gegroeid en is ruimte ontstaan voor meer, onafhankelijke koffiezaken.

Die concurrentie is de kwaliteit van de koffie bij de Coffee Company ten goede gekomen. Steeds meer Coffee Company's bieden een mooi assortiment filterkoffies aan. En ook is er in veel filialen keuze tussen 'oude school' en 'nieuwe school' espresso: twee blends, waarvan de eerste een meer traditionele koffiesmaak met noot- en cacaotonen heeft en de tweede door 30% Ethiopische koffie (de overige 70% bestaat uit Brazilië en Colombia) 'moderner' en frisser smaakt. Intussen heeft de Coffee Company tientallen filialen. Maar de kwaliteit van de koffie kan per filiaal verschillen.

In de Scheldestraat serveert men naast de oude school ook een andere koffie. Vandaag is dat de Ethiopische Kayon Mountain, die ook in de nieuwe school espressoblend zit. Deze koffie ruikt zoet, een geur van bosaardbei, de smaak is zoetig en rins. Dit is een bijzondere koffie, en goed gezet.

Coffee Company Treub. Beeld
Coffee Company Treub.Beeld

1 Coffee Company Schelde, Scheldestraat 37, *****

2 Coffee Company Oosterdok, Oosterdokskade 137, *****

3 Coffee Company Treub, Meester Treublaan 18, *****

In de zaak op de Plantage Muidergracht heb ik veel goede koffie-ervaringen gehad, maar dat is op deze drukke doordeweekse ochtend niet het geval. Op naar het Oosterdok, voor de Coffee Company naast de bibliotheek. De nieuwe school espresso die ik op de Plantage Muidergracht teleurstellend assig vond, smaakt hier helderder, schoner, waarschijnlijk door schoner materiaal. Het derde deel Kayon Mountain geeft deze espresso een interessante twist. Het is een instapmodel nieuwe stijl espresso, die de doorsnee koffiedrinker zeker zou kunnen waarderen.

Coffee Company Oosterdok. Beeld
Coffee Company Oosterdok.Beeld

Coffee Company Treub, nabij het Amstelstation, biedt al jaren een constante, hoge kwaliteit koffie. Ik kies een aeropress met de Kenia Ngunguru, omdat de smaakomschrijving ervan het intrigerendst is: rabarber, rode bes en rozenblaadjes. Zelf had ik het er niet uitgehaald - de smaak van rabarber is wel onmiskenbaar, maar ook erg subtiel - maar ik proef het direct, inclusief de rozenblaadjes.

Koffieliefhebbers raad ik aan om zelf te gaan proeven bij de Coffee Company. Omdat alle filialen min of meer hetzelfde aanbieden, zijn het goede plekken om smaken te vergelijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden