Koffie op proef terug in de trein

De koffie is terug in de trein. Op het traject Amsterdam-’s Hertogenbosch wordt sinds maandag weer koffie geschonken. Het gaat om een proef van vier maanden van de NS....

De koffie wordt niet langer door verkopers met karretjes uitgevent, maar door mobiele koffieteams. De koffieventers lopen met een ‘rugzak’ vol koffie en thee door de trein. In die grote zwarte tas zit een tank met tien liter heet water, aan weerszijden hangen kopjes oploskoffie en cappuccino. Op de buik van de verkoper wiebelt een soort buidel met gevulde koeken, theezakjes, melk en suiker.

Twee jaar geleden stopten de spoorwegen met de verkoop in de trein. De verkopers klaagden steen en been dat ze er in de drukke spits niet meer door kwamen met hun karretje.

Ook het hoogteverschil in de trein bleef een lastige hindernis. De dure liftjes die speciaal in de dubbeldekkers voor de karretjes waren ingebouwd, werden als onhandig ervaren. Bovendien waren ze vaak kapot, waardoor de passagiers verstoken bleven van koffie. Het gevolg was dat het aantal klanten, zo’n twintigduizend in 2003, gestaag daalde.

De NS weigerde nog langer vijf miljoen euro per jaar bij te passen. ‘Wij betalen 40 procent van elk kopje koffie’, zei een NS-zegsman toen. Hij wees erop dat je op alle grote stations consumpties kon kopen in Kiosk, Wizzl, restauratie of bij een automaat.

Maar de klant is eigenwijs en bleef maar vragen om het kopje koffie in de trein. Zelfs in de Tweede Kamer werd er geroepen om de terugkeer van het ‘bakkie leut’ in de trein.

‘Door het beperkte assortiment – alleen koffie, thee, cappuccino en koek – denken we de verkoop nu wel kostendekkend te kunnen maken’, zegt een NS-woordvoerder. Als de proef slaagt, komt de koffie op vrijwel alle intercity’s terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.