Koesteren damt de gekte niet in

Naar aanleiding van de moord op de baby’s en hun verzorgers in België: niks ‘loners meer koesteren’ (Hart en Ziel, 31 januari)!...

Geef hen de aandacht die ze nodig hebben, zonder uitstel, professioneel. Daartoe dient de wetgeving te worden aangepast. Gekte leidt zijn eigen onvoorspelbare leven. Koesteren damt de gekte niet in. Er zijn gruwelijke zaken die zich met oorzaak en gevolg niet laten verklaren, waarin schuld niet aan de orde is. Het zijn zaken die elk menselijk begrip te boven gaan. De hulpverlening weet signalen uit de omgeving van de zonderling vaak niet op hun waarde te schatten. Machteloze ouders en naasten krijgen te horen dat niet kan worden ingegrepen. Het is afwachten tot reëel gevaar dreigt. Eerst moet een calamiteit gebeuren. De werkelijkheid tart elke verbeelding. Daartegen kunnen we ons niet beveiligen.

Ondertussen houdt de zonderling vol: ‘Met mij is niets aan de hand’. En daar kijkt niemand echt doorheen.

A. Westerveld, Bergen op Zoom

Eenzaam
Vorige week heb ik ‘Portret van een zonderling’ gelezen. Kim de G. stak in op slapende baby’s en hun verzorgers in een kinderdagverblijf in België. Ik las dat hij het leven leidde van een kluizenaar. Ik ben geschrokken door wat hij heeft gedaan. Het kan wel zo zijn dat hij een eenzame jeugd heeft gehad, maar dat betekent niet dat hij dat op onschuldige baby’s en hun verzorgers moet afreageren. Er moet een reden zijn geweest waarom hij dit heeft gedaan. De oorzaak kan zijn dat hij een psychische stoornis heeft. Ik vind het echt triest voor de ouders en de verzorgers van de baby’s. Zij zullen deze gebeurtenis nooit vergeten. Kortom: hij heeft alleen haat en ellende veroorzaakt.

Eenzaam
Anissa El Kachouti, Zeist (16 jaar)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.