Koester Kok omdat hij heeft gestreden

Het voorpagina-artikel van vrijdag over het horen van Wim Kok door de Commissie-De Wit, mist de essentie van de verklaringen van Kok....

Kok gaf tijdens het verhoor aan dat hij de keuze had om óf op te stappen en niet medeschuldig te zijn aan de verhoging van salarissen en bonussen van de ING-top óf te blijven zitten en medeverantwoordelijkheid te nemen voor de genomen beslissingen waarvan hij dacht dat die – met of zonder hem – toch zouden worden genomen. Hij bleef. Dat was een moedige daad. Uit die paar laatste woorden blijkt dat hij misschien wel helemaal niet van mening is veranderd over de ‘exhibitionistische zelfverrijking’ in de top van het bankwezen.

Had de krant meer oog gehad voor de betekenis van die laatste woorden van Kok, was het artikel wellicht minder suggestief en daarmee minder onheus ten opzichte van Kok geweest.

Het is goed dat de krant actief bericht over wanstaltige salarissen, maar de krant moet wel eerlijk blijven en juist degenen die ook actief zijn (geweest) in dit gevecht koesteren.

Frederiek de Vlaming, Amsterdam

Speculaasjes
Eigenlijk is het godgeklaagd en haast onnatuurlijk dat een oud-vakbondsbestuurder en vermeend socialist als Wim Kok de bonussen bij ING moet verdedigen (Voorpagina, 29 januari). Dat was in de tijd dat hij op de barricades stond wel anders.

Dit is een oud-premier onwaardig, die hoort alleen commissaris te worden bij Natuurmonumenten of menslievende instanties. Hij kan in sloppenwijken van Rio of Haïti gaan staan met Ria om de mensen te helpen in plaats van aan de Commissie-De Wit uit te leggen dat de bonussen van ING echt noodzakelijk waren.

Het bestuur van de Partij van de Arbeid zou hun oud-premiers moeten verbieden dergelijke profijtelijke bijbaantjes te accepteren die niets van doen hebben met het socialisme. Willem Drees hield het bij speculaasjes en een levenlang eenvoudig leven aan de Beeklaan in Den Haag. Zou Wim Kok nu nog geloofwaardig zijn als hij de Internationale zingt?

Kees de Bakker, Groet sinds de jaren zeventig PvdA-lid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden