Nieuws

Koerswijziging in reisadviezen: terugkeerders uit Spanje en Lissabon hoeven niet in quarantaine

Reizigers uit oranje hoogrisicogebieden als Spanje en Lissabon hoeven sinds donderdag niet meer in quarantaine bij terugkomst in Nederland. Het dringende advies vervalt voor alle reizigers met een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs na een coronabesmetting.

Passagiers gaan in  Palma de Mallorca aan boord van  cruiseschip Mein Schiff 2.  Beeld AFP
Passagiers gaan in Palma de Mallorca aan boord van cruiseschip Mein Schiff 2.Beeld AFP

Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een quarantaineplicht geldt enkel nog voor reizigers uit oranje gebieden binnen de Europese Unie met een ‘zeer hoog coronarisico’, maar die zijn er momenteel niet. Voor de oranje EU-gebieden die volgens Buitenlandse Zaken slechts een hoog risico vormen ‘vervalt het dringende advies’, aldus een woordvoerder.

Op dit moment merkt het ministerie Spanje en de Portugese hoofdstad Lissabon aan als dergelijke hoogrisicogebieden. Reizigers die terugkeren uit deze gebieden hoeven dus niet meer in quarantaine als zij aan de voorwaarden voldoen. De beslissing komt als een verrassing voor Nederlanders die, bijvoorbeeld, een vakantie naar Spanje wilden plannen.

Reizigers bestookten de Nederlandse ambassade in Spanje de afgelopen weken op Facebook, omdat het land naar hun mening onterecht nog op oranje stond. Vanaf 1 juli blijkt Buitenlandse Zaken echter niet meer naar de kleurcode an sich te kijken. Deze reizigers hoeven nu niet meer in quarantaine, al is het nog steeds niet de bedoeling dat zij vakantie gaan vieren. Alleen noodzakelijke reizen, blijft het devies voor oranje gebieden.

Woensdag werd bekend dat het reisadvies voor Spanje oranje zou blijven omdat de coronacijfers nog niet goed genoeg zijn. Er zijn te veel besmettingen en het percentage positieve tests ligt te hoog. De status van Lissabon veranderde juist van geel naar oranje. De hoofdstad van Portugal kampt met een zorgwekkende opkomst van de deltavariant.

Ook reizigers uit Noorwegen, geen EU-land, hoeven ondanks een oranje status niet in thuisquarantaine, maar dat land accepteert nog geen Nederlandse reizigers vanwege te hoge coronacijfers. Voor het Verenigd Koninkrijk, een gebied met een zeer hoog risico, blijft een harde quarantaineplicht gelden. De overheid controleert op het naleven van die plicht.

Vijf Nederlandse provincies groen op Europese risicokaart

De Europese gezondheidsorganisatie ECDC, die eveneens met kleurcodes de coronasituatie in EU-landen beoordeelt, heeft nog eens drie Nederlandse provincies op groen gezet. Drenthe, Flevoland, Limburg worden niet langer als risicogebied gezien. Groningen en Friesland kleurden eerder al groen. De rest van Nederland blijft oranje.

De wijziging kan ertoe leiden dat andere Europese landen binnenkort minder strenge regels hanteren voor binnenkomende, Nederlandse reizigers. ECDC bepaalt het risiconiveau op basis van het aantal coronameldingen en het percentage positieve testen. Tot vorige week waren alle provincies van Nederland nog rood op de kaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden