Koersval Fortis gestopt

De onzekerheid op de financiële markten houdt aan, maar in Nederland lijken beleggers weer een klein beetje hoop hervonden te hebben. Na de ochtendhandel was de AEX van 323 opgekropen naar bijna 330 punten.

Van onze verslaggever Wouter Keuning

In Rusland vierde vooral de onrust hoogtij. De belangrijkste beurzen sloten maandag met verliezen van tussen de 5,5 en 7,1 procent. De handel werd daarop dinsdagochtend direct na opening stilgelegd door de financiële toezichthouder. De beurs van Tokyo sloot met een verlies van 4 procent. De Hang Seng-index in HongKong daalde bij de opening 6 procent maar herstelde zich in de loop van de dag tot een verlies van minder dan 1 procent.

Voorkomen
Overal ter wereld proberen toezichthouders het vertrouwen van de markt te herstellen en te voorkomen dat nog meer banken omvallen dan nu al is gebeurd. De Belgische minister van financiën Didier Reynders verklaarde vanochtend tegenover het persbureau AFP dat de Belgische regering de Nederlandse bank ING en de Belgische bank KBC ¿nauwlettend in de gaten houdt, omdat zij sterk aanwezig zijn op de Belgische markt.¿

De Belgische regering maakte verder bekend in samenwerking met de grootste aandeelhouders van Dexia, 6,4 miljard euro in de Frans-Belgische bank te stoppen. Ook Frankrijk en Luxemburg springen bij. De Franse overheid die 1 miljard bijdraagt (als onderdeel van het totaalbedrag van 6,4 miljard), krijgt door de ingreep een belang van 25 procent in Dexia.

Terugtrekken
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times overweegt de Chinese verzekeraar Ping An zich terug te trekken uit een overeenkomst met de geplaagde Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. Die overeenkomst moet nog goedgekeurd worden door de Chinese overheid. Ping An zou een deel van Fortis overnemen voor 3,3 miljard euro.

De Japanse centrale bank ziet zich genoodzaakt de financiële markt van extra geld te voorzien. Kort na de opening van de beurs in Tokio maakte de centrale bank bekend 19,2 miljard euro ter beschikking te stellen aan de markt.

Bekijk hier de actuele beurskoersen.

Op Times Square in New York verbaast een omstander zich over de forse daling op de wereldwijde beurzen, die ontstond na het afwijzing van het reddingsplan voor Wall Street. (AFP) Beeld AFP
Op Times Square in New York verbaast een omstander zich over de forse daling op de wereldwijde beurzen, die ontstond na het afwijzing van het reddingsplan voor Wall Street. (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden