Koersval eerste kwartaal gaat onverminderd door

De Europese en Amerikaanse beurzen sloten dinsdag opnieuw met zware verliezen. Beleggers schrokken van een nieuwe serie winstwaarschuwingen en het nieuws dat Nokia en Ericsson, makers van mobiele telefoons, miljarden guldens uitlenen aan telecombedrijven, die al diep in de schulden zitten....

De koersdalingen op de effectenbeurzen in de eerste dagen van april bevestigen het beeld over het eerste kwartaal van dit jaar. De in Amsterdam genoteerde aandelen hebben in die drie maanden 11 procent van hun waarde verloren, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de grootste daling in een eerste kwartaal sinds 1953. Toen begon het CBS met zijn herbeleggingsindex. Doorgaans levert het eerste kwartaal in Amsterdam het hoogste rendement op.

Dinsdag werd nogmaals duidelijk waarom de beurskoersen zo onder druk staan. De groei van de Amerikaanse economie is eind vorig jaar krakend tot stilstand gekomen. Dat doet zich over de hele wereld voelen. Wereldwijd melden bedrijven tegenvallende omzet- en winstgroei.

Een aantal Amerikaanse softwarebedrijven moest dinsdag erkennen dat zij hun winstverwachting niet kunnen waarmaken. Dat nieuws laat zich ook in Nederland voelen. Automatiseerder Getronics - een van de grootste Nederlandse bedrijven in die sector, die bijna de helft van de omzet in Amerika haalt - bleek heel gevoelig voor dit nieuws. Het aandeel daalde gisteren met ruim 8 procent naar 4,7 euro.

Een andere boosdoener voor beleggers is de telecomsector. Zo daalde voormalig beurslieveling Nokia dinsdag 6 procent omdat het miljarden leent aan telecombedrijven voor de bouw van het netwerk voor mobiel internet. De telecomsector kampt met een enorme schuldenlast door investeringen in snelle mobiele telefonie (de zogeheten UMTS-frequenties).

In ruil voor miljardenleningen mag Nokia voor Orange in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië en voor Hutchison 3G (Hutchison Whampoa, KPN en DoCoMo) in Groot-Brittannië UMTS-netwerken leveren. Nokia leent 725 miljoen euro aan Hutchison 3G. Het Franse Orange krijgt 2 miljard euro van Nokia en Ericsson te leen.

Beleggers vrezen dat het slechte eerste kwartaal de komende maanden een koersherstel in de weg staat. Uit de CBS-herbeleggingsindex blijkt dat de koersdaling van de aandelen, ingezet na het recordniveau van 4 september 2000, zich in het eerste kwartaal van 2001 versterkt heeft voorgezet.

Sinds het record zijn de aandelen met 20 procent gedaald. Onzekerheid over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en de reeks winstwaarschuwingen drukten de koersen in het eerste kwartaal van 2001 met 11 procent. Gemiddeld wordt er juist in het eerste kwartaal een koerswinst van 5,8 procent geboekt.

Het verlies was voor kleine beursfondsen relatief gering. De CBS Small Cap-herbeleggingsindex, ondernemingen met een beurswaarde tot 1 miljard euro, is met bijna 3 procent gedaald.

De financiële waarden boekten het grootste beursverlies. Er ging de afgelopen drie maanden 16 procent van de waarde af. De bouwsector vormt een positieve uitschieter. Het totaal rendement van deze bedrijfstak was in het eerste kwartaal ruim 11 procent. De handelsondernemingen boekten een nipte plus van 1,7 procent. Alle andere sectoren scoorden een negatief resultaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden