Koersval Baan leidt tot serie claims in VS

Ruim honderd boze Baan-aandeelhouders hebben zich gewend tot zeven Amerikaanse advocatenkantoren. Zij willen dat directeuren van het softwarebedrijf worden vervolgd voor misbruik van voorwetenschap en fraude....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De zeven advocatenfirma's hebben ieder een zogeheten class action suit aangespannen tegen Baan, waarin één klager de leiding neemt in het proces. Andere klagers kunnen zich melden, maar hoeven niet mee te procederen om toch te profiteren van een eventuele veroordeling.

Een van de grootste advocatenfirma's zegt meldingen te hebben gekregen van ruim honderd aandeelhouders. 'Meer dan honderd', zegt Neil Zola van Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz in New York. 'En nog dagelijks worden we benaderd. Andere firma's hebben het over 'tientallen' meldingen. Een aantal advocatenkantoren wil geen getallen noemen, maar noemde het aantal meldingen 'substantieel'.

Baan kon vrijdag geen commentaar geven.

De beschuldiging luidt dat bepaalde Baan-managers een reeks 'inhoudelijk onjuiste en misleidende financiële verklaringen hebben gedaan over de financiële gang van zaken', aldus Cohen, Milstein, Hausfeld & Toll. Baan zou bovendien frauduleuze boekhoudmethodes gebruikt hebbenwaardoor op onbetamelijke wijze omzet werd geboekt.

Volgens de beschuldiging werd de aandelenkoers van Baan zodoende op kunstmatige wijze opgepompt waardoor de medewerkers in staat waren grote koerswinsten te behalen toen zij eigen Baan-aandelen verkochten. Daarmee zou meer dan 10 miljoen gulden zijn verdiend.

De honderden aandeelhouders die zich hebben gemeld bij de advocatenkantoren kunnen heel goed een topje van de ijsberg zijn van het totaal aantal gedupeerden, zegt advocaat Zola. 'Volgens Amerikaans recht is er maar één persoon nodig om een class action rechtszaak te beginnen. De rest, dat kunnen er duizenden zijn, hoeven niets te doen. Amerikanen begrijpen dat. Zij leunen vaak achterover en zeggen: 'prima zo, ik hoor het wel'.'

Dat toch zoveel aandeelhouders zich hebben gemeld, komt omdat ieder van de advocatenkantoren nog geen 'leidende aanklager' heeft gekozen. Dat gebeurt volgende maand. Aandeelhouders kunnen zich aanmelden als class members om zo een actieve rol te spelen in de rechtszaak.

Ook Nederlanders hebben zich gewend tot de Amerikaanse advocatenkantoren. Het Nederlands recht kent geen class action-rechtszaken. Nederland kent wel een verklaring voor recht, bijvoorbeeld dat een bedrijf zijn aandeelhouders heeft misleid. Een nieuw proces is dan nodig om vast te stellen of dit het bedrijf te verwijten is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden