Koers van KPN zakt op magere winstverwachting

De koers van het aandeel Koninklijke PTT Nederland is gisteren liefst 2,80 gulden gekelderd. Het nieuws dat de overheid nog dit jaar een tweede pakket aandelen zal verkopen, deed KPN op de beurs geen goed....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

Er werd gisteren druk in KPN gehandeld. In totaal gingen ruim 2,3 miljard aandelen (dubbeltelling) in andere handen over. Uiteindelijk sloot KPN op een koers van 55,10 gulden, twee gulden lager dan het slot van donderdag. C. Griffioen, de financiële man in KPN's raad van bestuur, deed de koersdaling af als 'een technische reactie'.

Op de effectenbeurs werd daar echter anders over gedacht. 'Beleggers voelen zich bedrogen door de overheid', zegt een handelaar. 'Er was gezegd dat de tweede tranche pas in 1996 of 1997 verkocht zou worden. Nu mikt de staat op komend najaar, hooguit begin 1996.' In de ochtenduren liet een handelaar nog weten dat KPN met goede winstverwachtingen moet komen om het vertrouwen bij beleggers te herstellen.

Die optimistische boodschap kon Dik echter niet geven. Weliswaar sprak hij gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers over 'een uiterst tevreden raad van bestuur' omdat het bedrijf 'een uitstekend jaar achter de rug heeft'. Maar de winststijging van 14,5 procent, naar 2,04 miljard gulden, zal dit jaar zeker niet gehaald worden.

1994 was een bijzonder jaar, merkte Dik op. De winst steeg wel met 526 miljoen gulden, maar een groot deel valt toe teschrijven aan veranderingen in de boekhouding van onder meer dochterbedrijf Casema. Bovendien zet KPN in verband met de geplande notering aan de beurs van New York voortaan de goodwill van bedrijven als activa op de balans.

Toch toonde Dik zich toch tevreden. De groei van het bedrijfsresultaat kwam ook voor een belangrijk deel uit de dochters PTT Post en PTT Telecom. Het bedrijfsresultaat van Post steeg met 28 procent van 451 naar 578 miljoen gulden, waar de omzet met slechts 2 procent groeide tot 5727 miljoen. Opmerkelijk was de groei bij briefpost, wat KPN als een verzadigde markt beschouwde. De stijging - 'een blije verrassing' volgens Dik - werd veroorzaakt door de drie verkiezingen vorig jaar en de beursgang van KPN zelf. Het internationale postbedrijf boekte een omzetstijging van bijna 12 procent tot 775 miljoen gulden.

Het bedrijfsresultaat van Telecom steeg van 2667 naar 2862 miljoen gulden. Die stijging van 7,3 procent kwam vrijwel overeen met de 7,2 procent omzetstijging tot 12,7 miljard. In het binnenland steeg het aantal aansluitingen met 2,6 procent tegen 3,2 procent in het jaar ervoor. De hoeveelheid gesprekken steeg met 4,6 tegen 6,0 procent in 1993. In het buitenlandse verkeer steeg het volume met 8 procent, maar daalden de prijzen met 6 procent.

Mobiele telefonie ontwikkelde zich zoals een groeimarkt betaamt: het aantal aansluitingen steeg met bijna 50 procent tot 321 duizend. Het nieuwe digitale systeem GSM, dat voor de zomer door PTT werd geïntroduceerd, telde eind 1994 al 68 duizend gebruikers. Het verkeer steeg met 31,5 procent. Eind dit jaar wordt PTT Telecoms nieuwe concurrent MT-2 actief met GSM-telefonie, maar Telecom-directeur B. Verwaaijen ziet dat niet als een bedreiging. Uit ontwikkelingen in het buitenland leidt hij af dat de totale markt voor mobiele telefonie er alleen sterker door stijgt.

Half februari eiste minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat dat KPN zijn verhouding met het kabeltelevisiebedrijf Casema, waarvan KPN 77 procent in handen heeft, drastisch gaat herzien. De Nederlandse kabelbedrijven willen met PTT Telecom gaan concurreren, en de minister eiste dat Casema daar voluit aan mee zou doen. Veel kabelbedrijven willen dat KPN zijn belang in Casema afstoot.

Dik toonde zich gisteren echter strijdbaarder dan ooit. 'Casema is de nucleus voor de expansie van ons dochterbedrijf KPN Kabel. Van groot belang voor onze toekomstige bedrijfsvoering. Dat is in het belang van alle beleggers, ook overzee.' Dik denkt de minister voldoende garanties te kunnen geven dat Casema de concurrentie met KPN's andere dochter PTT Telecom voluit zal voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.