Koers aandelen gaat hand in hand met olieprijs

De eerste stijging van de olieprijs in meer dan een week ging vrijdag gepaard met hogere koersen op de Europese aandelenbeurzen....

Royal Dutch Shell, na het Britse BP de grootste Europese oliemaatschappij, profiteerde. Het aandeel van het naar beurswaarde grootste bedrijf van Nederland sloot met een koerswinst van 0,7 procent op 2 6 , 41 e u r o .

Een aantal kleinere beursfondsen publiceerde de resultaten over de eerste zes maanden van het jaar. Brunel International, een soort uitzendbureau voor hoogopgeleid personeel, wist zijn winst in het eerste halfjaar te verdubbelen tot bijna zes miljoen euro. Het leverde Brunel een koerswinst op van 1,9 procent.

Brunels branchegenoot boog het verlies dat het in het eerste halfjaar van 2004 had geleden om in een winst van 140 duizend euro. Beleggers waren niet erg onder de indruk: het weinig verhandelde aandeel verloor 1,9 procent en sloot de handelsdag op 5,65 euro.

Ook de bedden-en meubelmaker Dico boekte winst, na een jaar eerder rode cijfers te hebben geschreven. Maar op de beurs bleek men meer oog te hebben voor de schrikbarende daling van de omzet: meer dan de helft. Dico verloor op het Damrak liefst 6 procent en sloot op 2,35 euro.

Unit4 Agresso, een automatiseerder die zich vooral richt op beveiligingssoftware, moest op de beurs een flinke stap terug doen nadat het bedrijf een winstdaling van meer dan 5 procent wereldkundig had gemaakt. Aan het einde van de handel bedroeg het koersverlies 1,6 procent.

Van de grote fondsen op de beurs kwam vrijdag weinig nieuws. Een uitzondering was het elektronicaconcern Philips. Beleggers beloonden

de aankondiging van het afstoten van een klein belang met een beperkte koersstijging. Philips meldde dat het zijn belang van iets meer dan 3 procent in het Deense GN Store Nord gaat verkopen. Philips verwacht 65 miljoen euro te ontvangen, waarvan onder de streep 45 miljoen zal overblijven. Philips steeg 0,2 procent tot 21,6 6 euro.

Alle grote Europese beurzen sloten de dag met winst af. Dat was voor het eerst in zeven dagen. De Dow Jones Stoxx 50, een graadmeter waarin de grootste Europese bedrijven zijn opgenomen, had in bijna twee jaar niet zo lang achter elkaar op verlies gestaan. Maar vrijdag sloeg de stemming om. Nadat

Wall Street fors positief was geopend, kregen de aandelen een extra duw in de rug.

Net als Shell profiteerde BP van de hogere olieprijs. Op de beurs van Londen klom het aandeel met bijna 2 procent. Andere bedrijven die actief zijn in de grondstoffenwinning, waren eveneens gewild. BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwbedrijf, dat onder meer actief is in de bauxietwinning in Suriname, steeg 1,5 procent. Nummer twee Rio Tinto boekte een vergelijkbare stijging – eveneens op de Londense beursvloer.

In Frankfurt stond het aandeel Commerzbank voor de tweede opeenvolgende dag in de belangstelling. Er doen hardnekkige geruchten

de ronde dat de Britse Royal Bank of Scotland – dat ook in Nederland agressief probeert voet aan de grond te krijgen – plannen heeft Commerzbank in te lijven.

In Parijs boekte Sanofi-Aventis winst. De medicijnenfabrikant profiteerde van een onderzoek waaruit blijkt dat zijn middel tegen borstkanker Taxotere betere resultaten boekt dan Taxol, een product van de Amerikaanse concurrent Bristol-Myers Squibb. Vrouwen met borstkanker die in de test Taxotere kregen toegediend, leefden gemiddeld langer dan de gebruiksters van Taxol.

De AEX sloot met een winst van 0,7 procent op 393,97 punten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden