Koerdische strijders naderen Mosul

Koerdische strijders zijn de stad Mosul op acht kilometer genaderd, na enkele dagen van hevige gevechten met Islamitische Staat. Dat melden Koerdische commandanten zondag. Het stadje Bashiqa, ten noordoosten van Mosul, is omsingeld en acht omliggende dorpen zouden zijn bevrijd. Er zouden ook delen van een snelweg zijn ingenomen, wat de bewegingsvrijheid van IS inperkt.

Redactie
Irakese troepen ten zuiden van Mosul. Beeld afp
Irakese troepen ten zuiden van Mosul.Beeld afp

De Turkse landmacht helpt Koerdische peshmergastrijders in hun offensief. 'De peshmerga hebben hulp gevraagd aan soldaten bij de Bashiqa-basis, dus helpen we de tanks met onze artillerie daar', aldus de Turkse premier Binali Yildirim tegen CNN Turk.

De Iraakse autoriteiten zijn niet blij met de hulp van de Turken. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter liet vrijdag weten dat de VS wel een rol zien weggelegd voor Turkije, maar Irak wil pertinent geen Turkse inmenging. 'Dit is een probleem dat Irak zelf gaat oplossen', liet de Iraakse premier Abadi eerder weten. 'Irak zal Mosul zelf bevrijden. We hebben op dit moment geen enkele hulp nodig. Mocht dat veranderen, dan zullen we Turkije of andere omringende landen om hulp vragen.'

Kwestie van dagen of maanden?

Een echte, duurzame herovering van Mosul zal veel meer vragen dan louter een militaire zege op IS. Lees hier het commentaar van Arnout Brouwers.

Hevig verzet

Een coalitie van zo'n 100.000 strijdkrachten trekt sinds maandag op naar Mosul en herovert omliggende dorpen op Islamitische Staat. Er zijn naar schatting nog zo'n 4.000 IS-strijders in Mosul, de tweede stad van Irak. Die verzetten zich hevig, onder meer door gebruik te maken van mijnen, sluipschutters, bomaanslagen en de inzet van burgers als menselijk schild.

Donderdag en vrijdag executeerde IS 284 mannen en jongens in Mosul, aldus een Iraakse bron tegen CNN. Volgens de Iraakse zender Al Sumaria zouden 61 slachtoffers jonger dan veertien jaar zijn geweest.

De slachtoffers dienden eerder als menselijk schild tegen de coalitietroepen. De Verenigde Naties spraken afgelopen week hun grote zorgen uit over het vermoeden dat 550 families uit Mosul en omstreken voor datzelfde doel zouden worden ingezet.

undefined

Mensen kijken naar een brandende oliebron. Beeld ap
Mensen kijken naar een brandende oliebron.Beeld ap
Gezichten van een Bijbels tafereel op de zijkant van een kerk zijn zwart gemaakt door IS toen zij een voornamelijk door christenen bewoond dorp bezetten. Beeld getty
Gezichten van een Bijbels tafereel op de zijkant van een kerk zijn zwart gemaakt door IS toen zij een voornamelijk door christenen bewoond dorp bezetten.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden