Koerdische dinar is dollar de baas

In het betonnen trappenhuis dat dienst doet als de valutamarkt van Sulaimaniya, de 'hoofdstad' van Koerdisch Noord-Irak, gaan de Amerikaanse dollars grif van de hand....

'Onze munt is sterk omdat Amerika Saddam gaat aanvallen', legt een geldwisselaar uit. 'Als Saddam opstapt, zal de economie er stukken beter aan toe zijn.' De Koerdische wisselaars zijn ervan overtuigd dat de Amerikanen de oorlog snel zullen winnen en dat hún dinar dan de officiële munt van Irak wordt.

Onder bescherming van de Amerikaanse en Britse luchtmacht hebben de Koerden na de Golfoorlog hun eigen gang kunnen gaan in Noord-Irak. Toen de regering in Bagdad nieuwe bankbiljetten invoerde, bleven de Koerden trouw aan de oude dinars, die in Zwitserland werden gedrukt. Die Zwitserse dinar stond toen op 90 per dollar, vóór de elfde september nog op 17 à 19 per dollar en nu op krap zeven per dollar.

Maar hoewel de 'Zwitserse dinar' dus steeds sterker is geworden, zijn de bankbiljetten steeds ouder en voddiger geworden. De Koerden hebben nooit meer nieuwe laten drukken, uit angst dat buurlanden als Turkije dat zouden beschouwen als een onaanvaardbare stap in de richting van een onafhankelijk Koerdistan. De in omloop zijnde biljetten zijn meer dan tien jaar oud en vallen langzaam maar zeker uit elkaar. Die schaarste aan bankbiljetten drijft hun waarde nog verder op.

Maar volgens Adnan Mufti, die tot voor twee maanden fungeerde als minister van economische zaken voor de Koerdische enclave, wedden de Koerdische burgers op het verkeerde paard. 'Volgens mij hebben ze ongelijk als ze denken dat de Zwitserse dinar de nieuwe munt wordt. Maar ze wisselen al hun gespaarde dollars in voor dinars en onttrekken zo steeds meer dinars aan de circulatie.' Als de opvolgers van Saddam de Zwitserse dinar niet erkennen, zijn de Koerden van de ene dag op de andere al hun centen kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.