Koerden zijn niet zo gefragmenteerd

In een erg warrige column over de affaire-Öcalan (de Volkskrant, 1 december) beroept Norman Stone zich onder andere op een boek dat ik geschreven heb....

Er bestaat een grote variëteit aan Koerdische dialecten, maar het is onzin te spreken van zeven verschillende Koerdische talen. Het is een bewering die je tegenwoordig wel vindt in Turks propagandamateriaal. Nadat de Turkse overheidspropaganda lange tijd beweerd heeft dat de Koerden helemaal niet bestaan en dat het Koerdisch een Turks dialect is (dat voor de zekerheid toch maar verboden werd), is ze de laatste jaren tot het andere uiterste overgegaan en betoogt dat de Koerden uiterst gefragmenteerd zijn. Stone praat het klakkeloos na, inclusief de geïmpliceerde conclusie dat 'de' Koerden dus toch niet bestaan maar er een heleboel soorten van zijn, en dat ze vooral geen 'minderheidsstatus' mogen krijgen. (Zelf spreken de Koerden over culturele rechten, autonomie, en een federale staatsstructuur.)

De pro-Koerdische partij Hadep, die binnen het kader van de Turkse wet opereert, is net als haar inmiddels verboden voorgangers DEP en HEP het doelwit van doodseskaders, bomaanslagen en juridische willekeur. De laatste weken zijn zonder duidelijke rechtsgrond rond de drieduizend bestuurders van plaatselijke afdelingen en het hoofdbestuur gearresteerd. Dat deze partij bij de laatste verkiezingen ondanks ernstige intimidatie van de kiezers in een aantal grote Koerdische provincies ruim 50 procent van de stemmen kreeg, toont aan dat de Koerden niet zo gefragmenteerd zijn als Stone beweert en dat er een voor de hand liggende gesprekspartner voor de overheid bestaat.

Het is juist de weigering van de Turkse autoriteiten met gekozen vertegenwoordigers van de Koerden te onderhandelen, en de systematisch criminalisering van de (legale) pro-Koerdische partijen, die een vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie in de weg staat en veel Koerden het gevoel geeft dat er geen andere weg overblijft dan gewelddadig verzet.

Martin van Bruinessen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden