Koerden willen uitslag referendum voorlopig bevriezen

De Koerdische regionale regering heeft aangeboden de resultaten van het recente referendum over onafhankelijkheid voorlopig te bevriezen. Hiermee roepen de Koerden op tot een staakt-het-vuren en een onmiddellijk einde aan alle militaire operaties in Noord-Irak.

redactie
Een vrouw demonstreert voor een onafhankelijk Koerdistan bij het VN-gebouw in Erbil. Beeld afp
Een vrouw demonstreert voor een onafhankelijk Koerdistan bij het VN-gebouw in Erbil.Beeld afp

De regioregering wil een open dialoog met de centrale regering in de Iraakse hoofdstad Bagdad op basis van de grondwet van het land. Het Koerdische regering zegt in een verklaring dat zij 'genoodzaakt is om verantwoordelijk te handelen om verder geweld te voorkomen'. Hiermee lijkt een uitbraak van geweld voorkomen.

Inwoners van de autonome Koerdische regio spraken zich een maand geleden in een referendum uit over onafhankelijkheid. Volgens de kiescommissie stemde 92 procent voor de afscheiding van Bagdad. Na de uitslag werd in Koerdische gebieden feest gevierd, maar het referendum zorgde voor flinke spanningen in Irak, waar zowel de regering als de Koerden strijden tegen Islamitische Staat (IS).

De Iraakse regering verwierp de uitslag en stuurde troepen naar het noorden van Irak en de stad Kirkuk in een poging de Koerden te isoleren, waarop de Koerdische troepen zich veelal terugtrokken.

Internationaal is er weinig steun voor een onafhankelijk Koerdistan. Buurlanden Turkije en Iran en ook de EU en de VS zijn tegen een Koerdische staat.

De belangrijkste Koerdische partijen besloten afgelopen maandag dat de presidentsverkiezingen, die voor 1 november op het programma stonden in de Koerdische regio, voorlopig zijn uitgesteld.

Een checkpoint in Kirkuk. Beeld afp
Een checkpoint in Kirkuk.Beeld afp

Dreigende burgeroorlog
Iraakse regering probeerde de Koerden als represaillemaatregel van de buitenwereld te isoleren na afloop van het referendum. Midden-Oosten correspondent Ana van Es legt uit hoe en waarom.

Twistpunt Kirkuk
De meeste niet-Koerdische inwoners van de olierijke stad willen bij Irak blijven. Maar Koerden zien de stad als 'oorlogsbuit'.

'Voor mij is het een droom'
Video: Waarom deze Koerden dromen van een onafhankelijk Koerdistan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden