Koerden in Nederland: onrust mag niet overslaan

De Federatie van Koerden in Nederland wil voorkomen dat de onrust als gevolg van de hoog oplopende spanningen tussen de Turkse regering en Koerdische strijders van YPG en PKK overslaat naar Nederland. Dit heeft een woordvoerder van de koepelorganisatie gezegd.

Gijs Hablous
Een Koerdische demonstratie bij de Turkse ambassade in Parijs maandag Beeld epa
Een Koerdische demonstratie bij de Turkse ambassade in Parijs maandagBeeld epa

In verschillende Europese steden, waaronder Parijs en Berlijn, wordt deze week gedemonstreerd door Koerden bij Turkse ambassades. Ook in Nederland vinden demonstraties plaats, zij het op kleinere schaal. Koerdische Nederlanders verzamelden zich afgelopen dagen onder meer op de Dam, op Schiphol en op het Centraal Station van Rotterdam.

De Koerden in Europa demonstreren tegen recente acties van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn regering. Turkije strijdt in Syrië en Irak namelijk niet alleen tegen Islamitische Staat, maar valt ook de Koerdische groep PKK aan, die juist - behoorlijk effectief - strijdt tegen IS. Dat geldt ook voor de Koerdische YPG-strijders, die eveneens zeggen te zijn aangevallen door het Turkse leger.

Ook morgen staat een demonstratie op het programma. 'Het Koerdisch Cultureel Centrum Rotterdam heeft een demonstratie gepland bij het Turkse consulaat in die stad', zegt de woordvoerder van de Federatie van Koerden. De koepelorganisatie vertegenwoordigt acht aangesloten verenigingen. De Koerdische gemeenschap in Nederland telt ruim 100 duizend mensen.

Meer over Turkije

IS vormt een veel grotere dreiging voor Turkije dan de Koerdische milities van PKK, schrijft Bert Lanting in het commentaar. IS heeft belang bij het mislukken van het vredesproces.

Wat zijn de motieven van de Turkse president Erdogan? Ook binnenlandse overwegingen spelen mogelijk een rol, analyseert Rob Vreeken (+).

En wat bespreekt de NAVO vandaag? Lees dit stuk van Theo Koelé over het overleg (+).

Geen geweld

'We proberen de gemoederen in Nederland tot bedaren te brengen', vervolgt de woordvoerder. 'Het is logisch dat Koerden in Nederland, vaak met familie in Turkije en soms Irak of Syrië, zich zorgen maken en de emoties dan hoog oplopen. Maar we willen niet dat die emoties leiden tot geweld in Nederland.'

In Turkije lopen ondertussen de spanningen hoog op. In de hoofdstad Ankara en Istanbul liepen protesten uit de hand. De oproerpolitie moest meerdere malen in actie komen en gebruikt waterkanonnen om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Een man wordt maandag opgepakt in de Turkse hoofdstad Ankara tijdens een demonstratie Beeld afp
Een man wordt maandag opgepakt in de Turkse hoofdstad Ankara tijdens een demonstratieBeeld afp

Vredesproces in gevaar

Voor de Koerdische federatie is het belangrijkste dat het vredesproces tussen de Turkse regering en de Koerden niet in gevaar komt. Maar dit lijkt nu al het geval. President Erdogan heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat het onmogelijk is de vredesgesprekken met Koerdische militanten van PKK voort te zetten. Ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maakt zich zorgen over het bestand tussen de Turken en de Koerden.

De NAVO is dinsdag in Brussel bijeen om de strijd tegen IS te bespreken. Turkije heeft een artikel-4-procedure aangevraagd omdat het zich op het eigen grondgebied bedreigd voelt door IS. Het is de vijfde keer in de geschiedenis van het bondgenootschap dat zo'n procedure wordt aangevraagd door een lidstaat.

Bij verdere escalatie aan de Turkse grens en een mogelijke confrontatie met de luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad kan dit leiden tot artikel 5, waarbij de NAVO gedwongen is tot steun aan bondgenoot Turkije.

Waterkanonnen worden ingezet tegen demonstranten in Istanbul Beeld afp
Waterkanonnen worden ingezet tegen demonstranten in IstanbulBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden