Koerden hoopvol na gesprek in Tweede Kamer

Nederlandse Koerden putten hoop uit een gesprek dat zij vanochtend hadden met de commissie Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. De Kamerleden deden geen toezeggingen, maar maakten wel duidelijk dat zij de Koerdische zorgen delen over de aanvallen van terreurbeweging IS op de Syrisch-Koerdische stad Kobani.

Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede Kamer. Een groep Koerden heeft het gebouw bestormd uit protest tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door Islamitische Staat.Beeld anp

Nederland besloot op 25 september een militaire bijdrage te leveren aan de strijd tegen IS. Acht F-16's zijn gestationeerd in Jordanië om vanuit daar luchtaanvallen uit te voeren op posities van IS in Irak. Het kabinet beperkt de inzet vooralsnog tot Irak en doet niet mee aan Amerikaanse bombardementen in Syrië, omdat daarvoor een volkenrechtelijk mandaat ontbreekt.

Volgens SP'er Harry van Bommel, een van de Kamerleden die vanochtend spraken met de Koerden, hebben zij geen boodschap aan het juridische onderscheid tussen Irak en Syrië. De Koerden willen dat Nederlandse F-16's ook in Syrië IS gaan bestoken. Ook vroegen ze om wapens, vertelde Van Bommel na de bijeenkomst. Een humanitaire corridor om Koerden uit Kobani te evacueren is niet de oplossing, menen ze. Dat is juist wat IS wil, zei de SP'er namens de Koerden.

De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige partijen in de Tweede Kamer die de Nederlandse luchtaanvallen op Irak niet steunen. Van Bommel zei vanochtend wel dat militair ingrijpen gelegitimeerd is als sprake is van een dreigende genocide. Ook Nederlandse bombardementen op Syrië zijn in dat geval gerechtvaardigd, stelde hij. De SP wacht een oordeel van de regering hierover af.

'Absoluut sprake van genocide'
Volgens de Nederlandse Koerden is 'absoluut sprake van genocide'. 'Er worden mensen afgeslacht, kinderen vermoord, vrouwen verkracht en verkocht. Wat moet er nog meer gebeuren voordat Nederland ingrijpt?', zei Besime Ogretmen van de Federatie Koerden Nederland vanochtend na het gesprek in de Tweede Kamer. Ze hoopt dat Nederland IS ook in Syrië gaat aanvallen en de Koerden in Kobani van wapens gaat voorzien. 'De Kamerleden hebben beloofd dat ze hierover gaan overleggen. Dat geeft hoop. Hoewel concrete toezeggingen nog ontbreken.'

De ontmoeting tussen de Koerden en de Kamerleden kwam tot stand nadat gisteravond zo'n honderd Koerdische demonstranten de hal van het Tweede Kamergebouw binnendrongen. Een cordon aan politieagenten hield ze in het voorportaal voor de detectiepoortjes tegen. Na enkele uren keerden de demonstranten terug naar het Plein en spraken daar met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Die zegde een gesprek met Kamerleden toe.

Bakhtiar Bakr van de Iraaks-Koerdische partij PUK benadrukte vanochtend dat de demonstratie van vannacht vreedzaam was. Er is volgens hem niets geks gebeurd. 'U moet begrijpen dat onder de demonstranten mensen zijn die familie hebben in Kobani. We maken ons vreselijke zorgen. De emoties lopen hoog op. Maar we zijn vreedzaam en hebben zojuist goed overleg gevoerd met de Tweede Kamer.'

SP-Kamerlid Harry van Bommel vannacht tussen de Koerdische demonstranten.Beeld anp

Burgemeester verrast door betoging
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag erkende vanochtend in het Radio 1-journaal dat hij verrast was door de spontane Koerdische betoging. Hij benadrukte dat agenten en de mobiele eenheid snel ter plekke waren om de demonstranten verdere toegang tot het Kamergebouw te ontzeggen. Van Aartsen wil een herhaling van de bezetting in de toekomst voorkomen. 'Dit moet niet meer', zei hij op de radio. Hij wil echter geen aantasting van het open karakter van de Tweede Kamer en geen permanente politie voor de deur. 'Ze zijn de Kamer ook niet in geweest en hebben geen vergadering verstoord.'

Volgens PVV-leider Geert Wilders hebben de Koerden aangetoond dat de beveiliging van het Kamergebouw 'zo lek als een mandje' is. Hij vindt de bestorming 'onacceptabel' en meent dat de Kamervoorzitter de Koerden niet had moeten belonen met het toezeggen van een gesprek. De PVV'er steunt de Koerden overigens wel in hun strijd tegen IS. Vorige week zei hij in de Kamer: 'Bombardeer ze maar plat.' Ook hij is voorstander van luchtaanvallen in Syrië.

Agenten staan voor de entree van het gebouw van de Tweede KamerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden