Koerden boeken grote terreinwinst in Noord-Syrië

Een alliantie van hoofdzakelijk Koerdische strijders heeft maandag in Syrië belangrijke terreinwinst geboekt in de cruciale corridor tussen Aleppo en de Turkse grens. Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde maandag dat de strijders, verenigd in de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), 70 procent van het stadje Tal Rifaat wisten te veroveren op islamitische oppositiegroepen.

Turkse tanks vuren richting de Syrische grens op Koerdische stellingen, in de buurt van Azaz. Beeld afp
Turkse tanks vuren richting de Syrische grens op Koerdische stellingen, in de buurt van Azaz.Beeld afp

Daarmee is de SDF een stap dichter bij Azaz, dat geldt als de meest strategische stad ten noorden van Aleppo. De opmars van de SDF, gesteund door de Koerdische militie YPG, is met name de Turkse regering een doorn in het oog. Maandag beschoten Turkse tanks voor de derde dag op rij Koerdische stellingen op het platteland rond Azaz.

'We zullen niet toestaan dat Azaz valt', reageerde de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Hij waarschuwde dat Turkije de Koerden zal blijven beschieten als ze proberen de stad in handen te krijgen. Zowel de Syrische regeringstroepen als Koerdische strijders maken aanspraak op Azaz, dat van groot belang is als aanvoerroute naar Aleppo.

In datzelfde Azaz vielen gisteren ten minste veertien doden bij raketbeschietingen op twee ziekenhuizen en een school. Onder de slachtoffers zijn volgens het Observatorium drie kinderen en een zwangere vrouw. In het gebied zijn vliegtuigen actief van de Russen en het Syrische regime.

Een tweede luchtaanval trof een veldhospitaal dat onder beheer staat van Artsen zonder Grenzen (AzG), in de noordelijke provincie Idlib. Zeven mensen werden gedood, acht AzG-medewerkers zijn vermist en vermoedelijk omgekomen. Volgens Mego Terzian, voorman van de Franse tak van AzG, zijn de Syrische regering of de Russen verantwoordelijk, 'dat is duidelijk'.

Veertigduizend mensen zijn volgens de hulporganisatie van het hospitaal afhankelijk. Bij een luchtaanval op een ziekenhuis in de buurt vielen nog eens drie doden. De Russische premier Dmitri Medvedev zei dit weekeinde nog dat er geen enkel bewijs is dat burgers onder vuur worden genomen.

De afgelopen maanden zijn AzG-hospitalen vaker het doelwit geweest van luchtaanvallen. In Noord-Jemen kwamen vorige maand zes mensen om het leven bij een luchtaanval op een ziekenhuis - afzender onbekend. De Verenigde Staten bombardeerden in oktober een ziekenhuis van AzG in de Afghaanse provincie Kunduz, waarbij 42 doden vielen.

De Russen zeiden hun luchtaanvallen in Syrië voort te zullen zetten, ook als deze maand een internationaal overeengekomen gevechtspauze van kracht wordt - wat hoogst twijfelachtig is. Het Russische persbureau Interfax meldde op gezag van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat in elk geval de strijd om Aleppo doorgaat.

Het persbureau Reuters meldde maandag dat Rusland niet alleen vanuit de lucht actie onderneemt, maar ook op de grond met 'militaire strategen' het regime van president Assad in het zadel probeert te houden. Volgens anonieme bronnen rond het Syrische leger is het voornaamste doel Damascus uit handen van rebellen te houden. De Russen zouden een belangrijke rol spelen bij operaties van de Syrische strijdkrachten. Maar de Syriërs hebben, aldus een van de bronnen, het laatste woord.

In een interview met de Stuttgarter Zeitung speculeerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel op een 'soort no-flyzone' in Noord-Syrië. 'Het zou in deze situatie helpen als er een gebied was waar geen van de strijdende partijen luchtaanvallen zouden uitvoeren', zei Merkel. Ook Turkije spreekt zich al lange tijd voor een dergelijke zone uit. Voorlopig lijkt het luchtruim eerder drukker te worden, nu ook Saoedi-Arabië heeft aangekondigd zich vanuit Turkije met vier F-16's in de strijd te mengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden