Koerden bezetten Griekse residentie

De gijzeling van twee vrouwen en een kind op de Griekse residentie in Den Haag duurde vannacht nog voort. Om half een vanmorgen kondigde de politie een bestorming aan....

Van onze redactie buitenland

De dertig Koerdische bezetters eisten vrijwaring van strafvervolging, maar minister Korthals van justitie liet weten dat daarvan geen sprake kan zijn.

Woedende Koerdische betogers hebben dinsdag op vele plekken in de wereld harde acties gevoerd. In ruim twintig Europese steden en zelfs in het Australische Sydney en het Canadese Vancouver waren Griekse en Keniaanse ambassades het doelwit van bezettingen, gijzelingen en vernielingen. Met benzine overgoten Koerden dreigden zich in brand te steken. In een Turkse gevangenis kwam een Koerdische strijder na zelfverbranding om het leven.

In Turkije werd het nieuws over de arrestatie van 'aartsvijand nummer 1' in Kenia en Öcalans daaropvolgende komst naar Turkije vol triomf bekendgemaakt. Premier Bulent Ecevit hield op televisie een geëmotioneerde toespraak. 'We hadden beloofd dat de staat hem te pakken zou krijgen. Deze belofte zijn we nu nagekomen', zei Ecevit. Hij verklaarde dat de aanhouding het resultaat was van een geheime operatie van twaalf dagen, maar weidde daar niet over uit.

Ecevit kondigde aan dat Öcalan 'door onafhankelijke rechtbanken' zal worden berecht, maar liet niet los wanneer het proces zal beginnen. De van hoogverraad en oorlogsmisdaden beschuldigde PKK- leider kan de doodstraf krijgen, een straf die Turkije nog wel kent maar die sinds de jaren tachtig niet meer is voltrokken. Öcalan wordt vastgehouden op een geheime lokatie, volgens Turkse media een luchtmachtbasis in de westelijke stad Bandirma.

Over de manier waarop Öcalan in Turkse handen is gevallen bestaat grote onduidelijkheid. Vaststaat dat hij de Griekse ambassade in Kenia had verlaten, vrijwillig of gedwongen, en op weg naar het vliegveld is opgepakt. De ruzie tussen Keniaanse en Griekse autoriteiten over de loop der gebeurtenissen is zo hoog opgelopen dat Griekenland zijn ambassadeur heeft teruggeroepen uit Kenia.

De Koerden reageerden woedend op de arrestatie van de PKK-leider. Duizenden mensen gingen in diverse landen de straat op om hun steun te betuigen aan Öcalan. In Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Rusland, België, Denemarken, Armenië werden Griekse en Keniaanse diplomatieke missies aangevallen. In de meeste plaatsen maakte de politie uiterlijk aan het eind van de middag een eind aan de bezettingen of gingen de betogers vrijwillig weg. Er zijn honderden arrestaties verricht.

In Den Haag hielden Koerdische demonstranten gisteravond nog altijd de vrouw van de Griekse ambassadeur, hun achtjarige zoontje en een Filipijnse huishoudelijke hulp in gijzeling. Het Nederlandse kabinet heeft in Den Haag een crisiscentrum ingericht.

In Wenen werd rond middernacht de bezetting van de Griekse ambassade opgeheven. Koerdische demonstranten hadden daar de Griekse ambassadeur, zijn vrouw en drie andere Grieken in gijzeling gehouden.

Het Centraal Comité van de PKK riep gisteren de Öcalan- aanhangers op kalm te blijven. 'Niemand van ons Koerdische volk en van onze aanhang moet individuele acties ondernemen.' Ook werd de Koerden gevraagd zich 'in gereedheid te brengen' voor nieuwe instructies.

De PKK-leiding spreekt van 'een internationaal complot tegen ons volk'. 'Amerika en Israël hebben hierin een grote rol gespeeld. Griekenland, Kenia en de Europese landen maken ook deel uit van het complot. Ons volk en onze partij zullen dit nooit vergeten en vergeven.'

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende gisteren dat zijn staat iets met de ontvoering van Öcalan te maken heeft gehad. Ook de VS veegden die beschuldiging van tafel, maar verklaarden tevens de arrestatie van de PKK-leider toe te juichen. Washington heeft steeds gezegd dat de PKK-leider moet worden berecht, die als 'terroristische leider' werd bestempeld.

Sommige regeringen, waaronder die van Frankrijk, Italië en Duitsland, riepen Turkije op Öcalans rechten te respecteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden