Nieuwsantirooklobby

Koepel tabaksbestrijders stopt samenwerking met ‘te activistische’ longartsen

De nationale koepel van tabaksbestrijders, de Alliantie Nederland Rookvrij, is gestopt met de samenwerking met de longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Reden: ze zouden te activistisch zijn. Dat schrijft Trouw.

Redactie
Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Wanda de Kanter en Pauline Dekker.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Volgens longartsen Dekker en De Kanter, beheerders van Stichting Rookpreventie Nee en Tabaknee.nl, zijn tabaksfabrikanten ‘criminele multinationals’ die bestreden moeten worden in de media en de rechtszaal.

Zij doen dat te fel, naar de zin van Floris Italianer, voorzitter van de koepel. Alliantie Nederland Rookvrij, een samenwerkingsverband van 155 bedrijven, artsenverenigingen, gemeenten en ziekenhuizen, wil een ‘verbindende factor zijn’, zo schrijft hij in een brief aan de partners van de koepel. Eerder stopte KWF Kankerbestrijding al met de subsidie van de twee artsen.

Tabaknee.nl is een platform waarop regelmatig onderzoeksverhalen verschijnen over de ‘tabaksindustrie en haar kompanen’. Toen voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap werd aangesteld als voorzitter van een panel dat oplossingen voor het rookprobleem moest aandragen, kreeg staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een artikel op Tabaknee.nl het dringende advies haar onmiddellijk te vervangen. Sap was commissaris van KPMG, een organisatie die ‘dubieuze onderzoeken’ doet.

KWF Kankerbestrijding, financier van de site, reageerde furieus, schrijft de krant Trouw. De verstandhouding van de antirooklobby met Sap was uitstekend, en daar kon dit artikel verandering in brengen. Dekker en De Kanter weigerden het stuk te verwijderen, waarop zij eind 2018 te horen kregen dat de subsidie van KWF werd stopgezet.

Nu stopt ook de koepelorganisatie Alliantie Nederland Rookvrij de samenwerking met hen. De Kanter is ‘aangeslagen’, schrijft Trouw, en wil niet inhoudelijk reageren.

Deze longarts bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van rechtszaal tot televisiestudio

Wetenschapsredacteur Tonie Mudde liep in 2017 mee met Wanda de Kanter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden