Koenders steunt gratieverzoek Jaitsen Singh

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal een gratieverzoek van de 71-jarige Jaitsen Singh ondersteunen. Deze Nederlander van Surinaamse afkomst zit mogelijk al 31 jaar onschuldig vast in de Verenigde Staten, nadat zijn vrouw en stiefdochter werden vermoord.

Jaitsen Singh.

Minister Bert Koenders ondersteunde eerder dit jaar ook het verzoek voor voorwaardelijke vrijlating op medische gronden, zo maakte hij woensdag bekend. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wilde in eerste instantie niet helpen, omdat de man ten tijde van zijn veroordeling al 13 jaar niet meer in Nederland woonde.

Singh werd in 1986 veroordeeld als opdrachtgever van de dubbele moord op zijn vrouw en stiefdochter in hun huis in Ontario (Californië). Hij kreeg tweemaal 25 jaar celstraf voor beide moorden, plus zes jaar omdat het huurmoorden zou betreffen. De man ontkent en weigert een deal om eerder vrij te komen in ruil voor zijn bekentenis. Hij heeft in zijn cel enkele zelfmoordpogingen gedaan.

Misstanden
Een advocate van PrisonLaw, de Nederlandse stichting die gedetineerden in het buitenland bijstaat, ontdekte grote misstanden in Singhs strafzaak. Zo was de hoofdgetuige een voor roofmoord veroordeelde heroïnejunk die tijdens de zitting zijn verslaving en veroordeling verzweeg. De aanklager verleende hem gunsten zoals strafkorting en geld voor zijn belastende verklaring zonder dat de jury of rechters hiervan wisten. De FBI heeft naar die aanklager een corruptieonderzoek verricht en hem schuldig bevonden.

De kroongetuige heeft later schriftelijk verklaard dat hij zijn getuigenis wilde intrekken, maar overleed tijdens een arrestatie vlak voor de zitting waarop dit onder ede moest worden bekrachtigd. Ten minste drie cruciale getuigen zijn nooit gehoord. Het dna is verdwenen, net als een honkbalknuppel waarmee de slachtoffers zijn geslagen en het laken waarin de lichamen zijn gevonden. Van een wurgkoord is nooit dna afgenomen.

Liever dood dan een bekentenis

De Nederlander Jaitsen Singh zat 31 jaar vast in de VS voor twee moorden die hij altijd heeft ontkend. Waarschijnlijk is hij erin geluisd door een corrupte aanklager. Een reconstructie (+).

Slechte gezondheid

Op basis van de verzwegen kroongetuige-deal werd de zaak al eens heropend. Bij die herziening heeft Singhs toenmalige advocaat een cruciale procedurefout gemaakt. De Nederlandse overheid verzuimde vervolgens een vertrouwensadvocaat aan te stellen en de zaak te onderzoeken, zoals gebruikelijk is wanneer het proces van een Nederlandse gedetineerde in het buitenland omstreden verloopt.

Op grond van misstanden in de rechtsgang en Singhs hoge leeftijd en slechte gezondheid komt de man in aanmerking voor parole - vervroegde vrijlating. Singhs kansen op vrijlating worden aanmerkelijk vergroot als Nederland een verklaring afgeeft dat het bereid is Singh op te nemen en hem bij zijn resocialisatie te begeleiden, stelt een woordvoerder van de hoorcommissie. Om die reden heeft Reclassering Nederland een resocialisatierapport opgesteld.

Singh wil in Nederland met PrisonLaw een herzieningsverzoek voorbereiden. Hij heeft herhaaldelijk overplaatsingsverzoeken ingediend. Ondanks steun van het Nederlandse consulaat-generaal in San Francisco, dat een aanbevelingsbrief schreef voor overplaatsing van Singh, wilde het ministerie van Justitie geen medewerking verlenen aan Singhs resocialisatie bij vrijlating of overplaatsing.

Ik ben hier levend begraven

Zijn cel is zeven stappen lang en vier stappen breed. Op de betonnen vloer staat een roestvrijstalen wc en een stapelbed. Daartussen hangt een wasbak. Sinds zijn celmaat, een psychisch gestoorde man, hem in februari 's nachts de keel dichtkneep, slaapt Singh alleen. Op bezoek bij Singh in de San Quentin-gevangenis in San Francisco (+).

De San Quentin-gevangenis in San Francisco.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden