Koenders spreekt in Moskou met Lavrov over MH17

Voor het eerst sinds de ramp met passagiersvlucht MH17 is een Nederlandse bewindspersoon op bezoek in Rusland om daar te spreken over de noodzaak van het vervolgen van de daders.

Minister Bert Koenders spreekt bij een vergadering van de VN in New York.Beeld AFP

Het is een gevoelig en lastig bezoek van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan Moskou, omdat de meest waarschijnlijke lezing in westerse media is dat Rusland achter het neerschieten van het passagierstoestel zit. De Nederlandse regering heeft dat vermoeden nooit uitgesproken, maar hamert erop dat eerst gedegen onderzoek nodig is naar de toedracht van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert naar verwachting pas na de zomer de eerste onderzoeksresultaten.

Het gesprek tussen Koenders en zijn Russische collega Lavrov zal ondanks de 'neutrale' houding van Nederland moeizaam verlopen, omdat de Russen Koenders voor de voeten zullen werpen waarom het door Nederland geleide onderzoek naar de ramp zo lang duurt. En waarom westerse media zo vooringenomen zijn over de schuld van Rusland. En waar de Amerikanen blijven met de satellietbeelden die zouden aan tonen dat Russische militiairen een BUK-raket hebben vervoerd waarmee toestel MH17 is neergehaald. Al met al, geen gemakkelijk gesprek voor Koenders.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.Beeld epa

Genève

De Russische minister van Buitenlandse Zaken en zijn Nederlandse collega spraken elkaar eerder in maart dit jaar in Genève. Lavrov benadrukte toen ook de noodzaak van een uitgebreid, grondig en onafhankelijk onderzoek naar de ramp. In Russische media heeft Lavrov zich meerdere malen kritisch uitgelaten over de gang van zaken. 'Er zijn geen antwoorden op onze vragen. Waar zijn de beelden, de radargegevens, de bewijzen aan Oekraïense kant?', zei Lavrov in een televisieshow afgelopen december.

Het overleg vandaag tussen Koenders en Lavrov zou wel eens zó gespannen kunnen verlopen dat een gezamenlijke persconferentie achteraf uitblijft. Diplomatiek gezien is dat niet heel erg. Voor Koenders is het belangrijk om het overleg met Moskou überhaupt te hervatten, zodat hij aankomende 17 juli, één jaar na de ramp, aan nabestaanden kan beloven dat ook Rusland medewerking verleent om het onderzoek naar de toedracht en daders van de ramp af te ronden.

Onverwachte sprongen

Rusland heeft weliswaar al beloofd om resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad te steunen waarin wordt geëist dat de daders worden berecht, maar de spanning tussen Moskou en de westerse wereld maken dat de Russische autoriteiten de laatste tijd soms onverwachte sprongen maken. Koenders zal willen dat Lavrov de belofte herhaalt.

Toestel MH17 stortte vorig jaar op 17 juli in het oosten van Oekraïne toen daar pro-Russische rebellen vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. Beide partijen beschuldigen elkaar van het neerschieten van het passagierstoestel (al dan niet met voorbedachten rade). Door de ramp kwamen 298 burgers om, onder wie 196 Nederlanders.

De Russen hielden aanvankelijk vol dat het een Oekraïense straaljager is geweest die vlucht MH17 heeft neergeschoten, ondanks opstapelend bewijs dat in de richting van de rebellen en het Russische leger wijst. Sinds een paar maanden wijzen Russische generaals en wapenproducenten ook in de richting van een BUK-raket, die dan niet door de rebellen, maar door het Oekraïense leger afgevuurd zou zijn.

Krim

De meeste westerse regeringsleiders hebben Moskou sinds de annexatie van de Krim, de oorlog in Oekraïne en het neerhalen van de MH17 gemeden. Moskou is vooral verbolgen dat veel westerse landen de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog vorige maand in Moskou voorbij lieten gaan vanwege de politieke spanningen.

Behalve de MH17 en de oorlog in Oekraïne, zal ook het inreisverbod voor drie Nederlandse parlementariërs en de crisis in het Midden-Oosten aan bod komen. Bovendien ligt de kwestie van de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch nog altijd op tafel. Elderenbosch werd eind 2013 in zijn appartement in Moskou in elkaar geslagen, een zaak die nog altijd niet is opgelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden