Koenders pleit voor minister van Europese Zaken

Als het aan minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ligt, krijgt het volgende kabinet een minister of een staatssecretaris van Europese Zaken. Dat zei hij zondagmiddag in een gesprek met de Volkskrant op zondag in de Rode Hoed in Amsterdam.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in het Europagebouw op het Marineterrein in Amsterdam, waar volgend jaar een twintigtal Europese toppen gehouden zullen worden. Beeld anp
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in het Europagebouw op het Marineterrein in Amsterdam, waar volgend jaar een twintigtal Europese toppen gehouden zullen worden.Beeld anp

Anders dan in Nederland is er in de meeste lidstaten van de EU wel een kabinetslid speciaal belast met Europa. Het huidige kabinet is 'niet al te groot', stelt Koenders, en dus is er plaats voor een extra bewindsman of -vrouw. Ministers die hem voorgingen op het departement van Buitenlandse Zaken hadden wel een staatssecretaris die zich bezighield met Europese Zaken. Dat had Koenders ook gewild, stelt hij, maar voegde daaraan toe: 'Ik weet dat het nu niet kan'.

Premier Mark Rutte wil echter niet meer bewindslieden in zijn regeerploeg. De liberale voorman vindt dat de overheid kleiner moet worden, en met een kleine ploeg ministers en staatssecretarissen wordt een goed voorbeeld gegeven, aldus Rutte.

Bewindslieden van het eerste kabinet van Rutte hebben naderhand juist geklaagd dat het aantal bewindslieden te krap was. Zo had Hans Hillen van Defensie graag een staatssecretaris gehad. Ook Henk Bleker (staatssecretaris van Economische Zaken) stelde achteraf dat de werkdruk in Rutte I 'knelde'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden