Koenders: opvolger Wolfowitz niet automatisch Amerikaan

De Wereldbank moet af van het automatisme dat de president altijd een Amerikaan moet zijn. ‘Wat mij betreft wordt de beste man of vrouw gekozen.’ Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zaterdag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Evert Vermeerstichting in Den Haag....

ANP

De minister, die volgende week de voorjaarsvergadering van de Wereldbank bijwoont, zei verder te vinden dat Afrikaanse landen meer te zeggen moeten krijgen bij instellingen als de Wereldbank. Bovendien is hij van mening dat de parlementen meer zeggenschap moeten krijgen.

Al het beleid van Instituties als de Wereldbank en het Internationale Monetair Fonds (IMF), maar ook het Nederlandse ontwikkelingsbeleid moet altijd worden onderworpen aan parlementaire goedkeuring in de ontwikkelingslanden waar het om gaat, zei Koenders. Hij kondigde verder aan binnenkort Sudan, Uganda, Rwanda en Zuid-Afrika te willen bezoeken. In Sudan wil hij de crisis in Darfur aan de orde stellen. Uganda en Rwanda nemen het volgens de minister niet nauw genoeg met de democratie. In Zuid-Afrika wil hij wijzen op buurland Zimbabwe, hij vindt dat niet toegekeken mag worden terwijl president Mugabe ‘de oppositie in elkaar ramt’.

Overigens nam oud-president Jerry Rawlings van Ghana het op dezelfde bijeenkomst nog op voor de Zimbabwaanse president. Tegenover Radio 1 verklaarde hij dat het in elkaar slaan van de oppositieleider Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering niet zo maar Mugabe aangerekend mag worden. Het kan ook een vorm van excessief politiegeweld geweest zijn’, zei hij.

Rawlings’ komst naar Den Haag was overigens zelf ook controversieel. De strenge oud-dictator pleegde zelf tot twee keer toe een militaire coup en heeft ook bloed aan zijn handen. Volgens directeur Peter Heintze van de Evert Vermeerstichting heeft de oud-dictator zijn land naar democratie geleid, is hij twee keer democratisch gekozen en nam hij in 2000 afstand van de macht.

Rawlings zelf verklaarde tegen zijn toehoorders dat het bloedvergieten vooral was om erger te voorkomen in het land dat volgens hem in een explosieve situatie verkeerde. Zo memoreerde hij het ‘opofferen van zes mensen’ om te voorkomen dat tweehonderd officieren zouden worden afgeslacht en het feit dat zelfs universiteitsstudenten om bloedvergieten riepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden