Koenders: oppositie Syrië moet eenheid worden

Het is 'cruciaal' dat Syrische oppositiegroepen hun meningsverschillen opzij zetten en eindelijk een eenheid gaan vormen. Die boodschap gaf minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in Istanbul aan gematigde tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.

Redactie
Kinderen in een speeltuin in Maalula, vlakbij Damascus. Beeld AFP
Kinderen in een speeltuin in Maalula, vlakbij Damascus.Beeld AFP

Het kabinet kondigde vorige week aan meer hulp te willen geven aan gematigde groepen die vechten onder de vlag van het Vrije Syrische Leger. Ze zijn teruggedreven naar delen van het noorden en zuiden van het land en dreigen te marginaliseren.

Koenders sprak onder anderen met Hadi al-Bahra van de Syrian Opposition Coalition. Die vroeg Koenders om meer te helpen bij het opzetten van de politie, burgerbescherming en medische diensten. Wapens heeft hij niet gevraagd. 'Dat laten we aan de landen zelf over.'

Extremisme

Al-Bahra is 'erg teleurgesteld' dat de internationale gemeenschap de toegezegde hulp niet levert. Volgens hem werd vorig jaar maar 40 procent geleverd van het toegezegde bedrag. Er is vooral behoefte aan voedsel en medicijnen. Nederland heeft sinds de burgeroorlog uitbrak in 2011 in totaal al 114 miljoen euro humanitaire steun gegeven.

Als de wereld niet helpt, wordt het volk 'een prooi voor extremisten', waarschuwde hij. De oppositieleider vindt dat het Westen te veel focust op de strijd tegen terreurorganisatie IS. 'De echte oorzaak is Assad. Als je zijn regime niet bestrijdt slaag je er ook niet in het extremisme te bestrijden'.

Oorlog Syrië 'catastrofaal' voor monumenten

De archeologische opgravingen in Syrië hadden al zwaar te lijden onder bombardementen en moedwillige vernielingen door Islamitische Staat (IS). Nu blijkt dat ze nog verder afkalven door plunderaars. Uit een nieuw rapport blijkt dat er sprake is van 'wijdverspreide plundering' op plekken die Syrië had genomineerd voor een plek op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Zo is een oude Mesopotamische handelspost in gevaar, net als een 4500 jaar oude stad waar duizenden kleitabletten werden bewaard. Ook een kapel met de oudste afbeelding van Jezus Christus wordt bedreigd, blijkt uit het rapport waarover The Washington Post zaterdag bericht.

Het rapport van de Amerikaanse Vereniging ter Bevordering van de Wetenschap baseert zich op satellietbeelden van zes van de twaalf Werelderfgoedlocaties. Daarop zijn graafmachines te zien en putten waar is gegraven.

Kritiek

Volgens Koenders is de gematigde oppositie het enige alternatief voor Assad en islamitische extremisten zoals IS. De strijd van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat mag 'geen negatieve gevolgen' hebben voor de gematigde oppositie.

Koenders ontmoette geen Turkse functionarissen. Ankara uitte onlangs scherpe kritiek op het Nederlandse integratiebeleid. Hij keert binnenkort terug naar Turkije om deze kwestie uit te praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden