Koenders ontbiedt ambassadeur Soedan

De Soedanese ambassadeur in Nederland is vrijdag op het matje geroepen door minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking. Koenders wil dat de regering in Khartoum het besluit om dertien buitenlandse hulporganisaties uit Darfur te zetten zo snel mogelijk terugdraait....

Door onze verslaggeefster Natalie Righton

De Soedanese regering besloot woensdag tot uitzetting van de hulporganisaties – waaronder Artsen zonder Grenzen en Oxfam/Novib – nadat bekend was geworden dat het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel voor president Omar al-Bashir had uitgevaardigd. Het staatshoofd wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de provincie Darfur.

De buitenlandse hulpverleners zouden mogelijk zijn uitgezet omdat zij hun mandaat misbruikt zouden hebben en dus niet alleen hulp aan vluchtelingen gegeven zouden hebben, maar ook samengewerkt zouden hebben met het Strafhof. Koenders kreeg die boodschap althans van de Soedanese ambassadeur deur in Nederland. Deze reden is niet eerder expliciet is genoemd. Khartoum hield het er tot nu toe op dat de veiligheid van de hulpverleners na het arrestatiebevel niet gegarandeerd kon worden. Ambassadeur Mohammed Idriss wilde de pers niet te woord staan na afloop met zijn gesprek met de minister.

Koenders vindt het ‘onaanvaardbaar dat politieke meningsverschillen over het Internationaal Strafhof worden afgewenteld op 3,5 miljoen vluchtelingen die afhankelijk zijn van buitenlandse hulpverlening’. Volgens de minister dreigt door het vertrek van de hulporganisaties een ‘humanitaire ramp van de eerste orde’ voor de bevolking van Darfur. ‘En de situatie was de afgelopen tijd al verslechterd’, aldus Koenders.

De meeste van de ‘enkele tientallen’ internationale hulpverleners die in Darfur werkten, zijn inmiddels teruggekeerd naar de hoofdstad Khartoum. Een aantal van hen is verzocht binnen 24 uur het land te verlaten, anderen wachten op verlenging van hun visum. ‘Maar ondertussen kunnen ze geen hulp verlenen’, zegt Koenders.

De Nederlandse minister heeft de Soedanese ambassadeur gevraagd om een toezegging dat de hulpverleners die nog in het land zijn geen gevaar lopen. De ambassadeur zei ‘dat hier op wordt gelet’. Koenders: ‘Ik neem dat antwoord serieus’.

Koenders wil nog niet vooruit lopen op het mogelijk effect van zijn gesprek met de Soedanese ambassadeur. ‘Zeker is wel dat er ook in VN-verband en op Europees niveau’ wordt gesproken over het onder druk zetten van Soedan wegens het stopzetten van de humanitaire hulpverlening, aldus de minister. Koenders onderhoudt contact met eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) over de zaak en verwacht dat de EU spoedig ook met een veroordelende verklaring komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden