Koenders: IS bedreigt zuidgrens van Europa

Terreurbeweging IS vormt een 'reële' bedreiging aan de zuidgrens van Europa. Het Nederlandse kabinet vindt het echter te vroeg om nu al te beslissen of het mee wil doen aan een mogelijke militaire VN-missie ter bestrijding van IS in Libië. Vooralsnog zet Nederland in Europees verband in op een politieke oplossing voor het conflict met moslimextremisten in het Noord-Afrikaanse land.

Libiërs vieren de val van de regering op het plein van de martelaren in Tripoli, afgelopen dinsdag. Na de revolutie hebben meerdere militante groeperingen geprobeerd de macht te grijpen.Beeld afp

Dit heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vanavond gezegd na afloop van een conferentie in Amsterdam over VN-vredesmissies. 'De dreiging van IS aan de zuidgrens van Europa is groot en reëel. Ze zitten niet alleen in Irak en Syrië, dat heb ik altijd al een onjuiste gedachte gevonden. IS is een transnationale beweging', aldus Koenders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt eerst de 'haalbaarheid en effectiviteit' van een missie in Libië alvorens daarover een besluit te nemen. In de praktijk betekent dit dat Nederland wacht tot er een mandaat is van de Verenigde Naties om met geweld in te grijpen in het land.

Nederlandse F16's bestoken sinds oktober wel al IS-doelen in Irak en trainen daar sinds afgelopen weekeinde Iraakse en Koerdische strijders om grondgevechten aan te gaan met jihadisten van IS. De capaciteit van Defensie is beperkt om IS ook nog in andere landen te bestrijden. Zo zijn de F16's die nu boven Irak vliegen uit nood onttrokken aan de Nederlandse bijdrage aan de snelle NAVO-reactiemacht die de Russen het komende jaar aan de oostgrens van Europa moet afschrikken.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt tijdens een bijeenkomst over VN-vredesmissies. Vertegenwoordigers van meer dan veertig Europese landen komen samen bijeen op de conferentie, op uitnodiging van Koenders.Beeld anp

De vraag wat Nederland wil doen tegen de opmars van de extreme islamisten van IS in Libië is sinds dinsdag urgenter geworden, omdat de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi een internationale lobby is gestart om onder de VN-vlag actie te ondernemen tegen IS in Libië. Frankrijk, Italië en de Verenigde Arabische Emiraten lijken daar een rol in te willen spelen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om de crisis in Libië te bespreken. De Egyptische minister van buitenlandse zaken en de VN-gezant voor Libië lichten de Veiligheidsraad bij die gelegenheid in over de laatste ontwikkelingen. IS plaatste eerder deze week een video op internet van de onthoofding van 21 Egyptische koptische christenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden