Koenders in Ankara: 'Turkse maatregelen na coup scherp veroordeeld'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft maandag in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu de manier waarop Turkije heeft gereageerd op de mislukte coup 'scherp veroordeeld'. Dat heeft hij na afloop van de ontmoeting in Ankara laten weten.

Redactie
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ontmoet zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu tijdens zijn bezoek aan Turkije. Beeld anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ontmoet zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu tijdens zijn bezoek aan Turkije.Beeld anp

'Turkije maakt een moeilijke tijd door', aldus Koenders. 'De couppoging heeft vele mensen het leven gekost. Ik hecht veel waarde aan democratische instituties. Ik heb de poging om de democratie omver te werpen, onmiddellijk scherp veroordeeld.'

Maar er moeten volgens de minister grenzen gesteld worden bij de manier waarop de Turkse overheid kan optreden tegen de vermeende coupplegers. 'Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien', aldus de bewindsman.

Koenders bezoekt Turkije naar aanleiding van de mislukte coup van 15 juli. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden was afgelopen week de eerste westerse politicus van naam die na die coup een bezoek bracht aan Turkije. Hij bood daarbij zijn excuses aan voor zijn late komst. Volgende maand gaan drie eurocommissarissen naar Ankara om te praten over de verijdelde couppoging van juli.

Lees ook

Volgende maand gaan drie eurocommissarissen naar Ankara om na te praten over de verijdelde couppoging van juli. Hun wacht een kil onthaal. Want ze zijn veel te laat.

Turkse inmenging

Koenders bracht maandag ook zijn zorgen over naar aanleiding van de spanningen in Nederland tussen Turkse groepen. 'Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel', aldus Koenders. Wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt is een zaak voor Nederland, waar buitenlandse regeringen niets over te zeggen hebben, aldus Koenders.

Vorige week werd al aangekondigd dat een van de onderwerpen op Koenders' agenda de brief van de Turkse consul-generaal in Rotterdam zou zijn. Die schreef in juli aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

De Turkse inmenging werd zaterdagavond al op het hoogste niveau besproken toen premier Mark Rutte belde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte vertelde Erdogan dat ons land geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereert. De premier vroeg de Turkse president ook hulp om dat te voorkomen.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden