Koenders: geen extra sancties tegen Rusland om bombardement Aleppo

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet geen heil in extra sancties tegen Rusland. De zware bombardementen die het land uitvoert op de Syrische plaats Aleppo zijn weliswaar onacceptabel, maar volgens de minister blijft Rusland nodig voor het vredesproces in Syrië. Dit zei Koenders woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

Een Syrische man draagt een meisje door de verwoeste stad Aleppo, Syrië Beeld ap

De regering probeert vandaag in de Kamer zo breed mogelijke steun te verkrijgen voor het uitbreiden van de Nederlandse militaire inzet in Syrië, ook al is dat formeel niet noodzakelijk. Het kabinet kan eigenstandig beslissen tot militaire missies, maar doorgaans besluit een kabinet hier alleen toe met brede steun van politieke partijen. Minister Koenders is dankzij het fiat van zijn partij PvdA inmiddels verzekerd van een Kamermeerderheid.

De oproep tot extra strafmaatregelen tegen Rusland kwam vanuit het D66-Kamerlid Sjoerdsma, die vreest dat Poetin er met de militaire inmenging voor wil zorgen dat de anti-IS-coalitie haar sancties tegen de Syrische regering laat varen. 'Het domste wat we kunnen doen is toegeven aan Poetin en zijn handlangers vanwege dit misdadige oorlogsspel dat zij spelen in Syrië', betoogde Sjoerdsma gisteren tegenover BNR Nieuwsradio.

'Rusland zet alles op alles om Assads positie veilig te stellen'
Koenders gaf de D66'er deels gelijk. Rusland zet inderdaad 'alles op alles' om de positie van bondgenoot Assad veilig te stellen. De minister is echter voorzichtig met het opleggen van extra sancties aan Poetin. Volgens Koenders zijn de huidige strafmaatregelen tegen Rusland enkel gericht op het optreden van het land in Oost-Oekraïne; de minister wil geen link leggen tussen dat conflict en de situatie in Syrië. Rusland zou bovendien onmisbaar zijn in het toekomstige vredesproces.

Het Kamerlid Joël Voordewind van Christenunie wilde daarnaast opheldering over de steun die aan groeperingen in het gebied zou worden gegeven. Naast IS zijn er andere strijdende partijen in Syrië en Irak. Sommige daarvan, zoals Al-Nusra, zijn gelieerd aan Al-Qaeda. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie stelde hem gerust: het is uitgesloten dat Nederland deze extremisten gaat ondersteunen, zegde ze toe. Een lokale coalitie die volgens Christenunie wél ruggensteun verdient is de Koerdische Alliantie, maar op die notie reageerde minister Koenders lauwtjes. Mogelijk komt Voordewind vanmiddag nog met een motie in de hoop via de Kamer Nederlandse steun voor de Koerden bij het kabinet af te dwingen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Lees ook: 'De Russen bombarderen ons kapot'

Rebellen, scholen, ziekenhuizen: volgens vluchtelingen wordt bij de bombardementen op Aleppo niemand ontzien. 'Veel van onze mensen hebben de moed verloren en zorgen alleen nog voor zichzelf. Dat is begonnen sinds de Russen erbij zijn gekomen. Ze bombarderen ons kapot', aldus een van de Syrische vluchtelingen.

Lees ook: Weet het parlement wel aan welk bord ze schaken en tegen wie?

Binnenkort is de omsingeling door de troepen van Assad en die van IS voltooid en kan het uithongeren en wurgen van wat er nog resteert van de stad en haar inwoners beginnen. 'De westerse focus op IS werkt als aanjager. Rusland, Iran en Assad profiteren', aldus Marcel Kurpershoek, voormalig speciaal gezant voor Syrië

Russische militairen laden bommen in een Tu-22 bommenwerper, ter voorbereiding van aanvallen op Syrische doelwitten, waaronder de stad Aleppo Beeld ap

Wanhopige rebellen

De leider van de door Saudi-Arabië gesteunde Syrische rebellen, Riyad Farid Hijab, heeft woensdag Rusland en Iran opgeroepen hun luchtaanvallen stop te zetten. De oproep aan de bondgenoten van president Assad komt terwijl steeds meer rebellen in het noordoosten van Syrië klagen dat hun strijd verloren lijkt.

Strijders tegen het regime van Assad hebben gezegd dat de luchtaanvallen 'onbeschrijfelijk' en 'alsmaar heviger' worden. Commandant Sami Obeid van de strijdgroep Jaish al-Mujahideen zei dat de Russen alles in vlammen doen opgaan. 'De intensiteit van de luchtaanvallen neemt alleen maar toe'. Tarik Abu Seid van de strijdgroep Jaish al-Thuwar zei dat 'de Russische luchtsteun aan Assad niet stopt en eerlijk gezegd is het moraal van de rebellen op een dieptepunt beland'.

Rebellen hebben woensdag herhaald dat de bombardementen moeten stoppen voor ze naar het vredesoverleg komen. De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, hebben elkaar woensdag gebeld en beklemtoond dat er een staakt-het-vuren moet komen voor humanitaire hulp aan belegerde gebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden