Koenders en Boekestijn in clinch om hulp Afrika

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is woensdag tijdens een Kamerdebat over Afrika hard in aanvaring gekomen met het VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn....

ANP

Boekestijn stelt dat de hulp aan Afrikaanse landen de afgelopen jaren niet effectief was en dat de helft van het ontwikkelingsbudget naar corrupte of dictatoriale regimes is gegaan. Koenders sprak dat stellig tegen en hekelde ‘het strooien met dit soort slogans’. Hij wees erop dat corruptie afgestraft wordt door steun voor landen of projecten te korten of te stoppen. Bovendien worden de effecten van de hulp volgens hem wel zo goed mogelijk gemeten.

VVD'er Boekestijn wil een parlementair onderzoek naar de effectiviteit, maar krijgt te weinig steun daarvoor van de andere fracties. De liberaal kondigde alvast aan de begroting van Koenders voor 2009 niet te steunen en de komende tijd Kamerdebatten over ontwikkelingssamenwerking te negeren.

Zo wint hij tijd om zelf onderzoek te doen en hoorzittingen te organiseren met deskundigen en klokkenluiders uit de ontwikkelingssector. Over de resultaten wil hij een boek schrijven, zei hij na afloop van het overleg. Op zijn aankondiging dat hij debatten over ontwikkelingssamenwerking zal boycotten, kwam hij al enigszins terug. Koenders betreurde de houding van de VVD'er: ‘ik wil ook graag de oppositie overtuigen van mijn beleid.’

Daarin heeft hij prioriteiten gelegd bij duurzame economische groei in de arme landen, kritische aandacht voor begrotingssteun en de aanpak van corruptie. De andere fracties steunen deze koers, bleek woensdag. Wel wees - naast de VVD - ook de SP op het kritische rapport van Koenders eigen inspectiedienst IOB naar de hulp aan Afrika tussen 1998 en 2006. Het CDA had juist kritiek op dit onderzoek en het IOB zelf.

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft geen behoefte aan een nieuw onderzoek naar Afrika zoals de VVD wil. ‘Je kunt kritiek hebben op de gebruikte meetmethodes maar er ligt een stevig rapport van zeshonderd pagina's.’ De SP'er is teleurgesteld dat de VVD zich afkeert van het beleid, maar ziet vooral een politiek motief. ‘De VVD heeft al gezegd dat ze het ontwikkelingsbudget wil halveren. Dus hun conclusie ligt al op tafel en dan moet je iets geks roepen’, zei Van Bommel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden