Koenders bekritiseert Rusland vanwege Greenpeace-zaak

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft uitgehaald naar Rusland omdat Moskou het vonnis over het enteren van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise naast zich neerlegt. Koenders noemt de Russische reactie 'onder de maat'. Rusland zei dinsdag het vonnis van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag te negeren omdat het de autoriteit van het hof in deze zaak niet erkent.

Bemanningslid Faiza Oulahsen die in Rusland gevangen werd genomen, neemt een kijkje op het actieschip Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace Beeld anp
Bemanningslid Faiza Oulahsen die in Rusland gevangen werd genomen, neemt een kijkje op het actieschip Arctic Sunrise van milieuorganisatie GreenpeaceBeeld anp

Het hof bepaalde maandag dat Rusland in 2013 het internationaal recht had overtreden toen het de Arctic Sunrise enterde en dertig bemanningsleden vastzette. Koenders: 'Het tribunaal heeft bepaald dat Nederland recht heeft op een schadevergoeding. De uitspraak is bindend voor Rusland. Rusland dient zich zoals ieder ander te houden aan internationaal recht, de uitspraak te respecteren en daaraan gevolg te geven.'

Koenders gaat de zaak spoedig opnemen met Moskou. 'Indien Rusland hier niet op ingaat, zal Nederland het tribunaal verzoeken om de procedure voort te zetten.' Volgens Moskou zet het vonnis 'aan tot niet-vreedzaam protesteren op zee'. Hoe hoog de schadevergoeding is, moet nog worden bepaald door het hof.

Het hof oordeelde dat Rusland Greenpeace had moeten laten begaan. De actie van de milieuorganisatie tegen olieboringen viel onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën, redeneren de rechters.

Het Hof concludeert dat het enteren van het schip en de arrestatie indruist tegen het internationaal recht. Piraterij is niet bewezen, omdat de actievoerders probeerden een boorplatform te betreden en geen schip. Ook de verdenkingen van 'terrorisme' en 'hooliganisme' acht het Hof ongegrond.

Rusland is overigens wel een van de vele landen die zijn aangesloten bij het hof. Bij arbitrage is het normaal gesproken zo dat twee partijen hun geschil voorleggen aan een onafhankelijke instantie en zich neerleggen bij de uitspraak.

Faiza Oulahsen werd een bekende Nederlander toen ze in 2013 bij een actie tegen poolboringen in Rusland werd gearresteerd. Een interview met de campagneleider van Greenpeace.

Minister Koenders. Beeld afp
Minister Koenders.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden