NieuwsGroningen

Koen Schuiling (VVD) beoogd burgemeester van Groningen

De gemeenteraad van Groningen draagt Koen Schuiling voor als nieuwe burgemeester. De VVD’er was eerder wethouder in die stad en is sinds 2010 burgemeester van Den Helder.

Koen Schuiling is sinds 2010 burgemeester van Den Helder.Beeld Peter van Aalst / Gemeente Den Helder

Schuiling (60) volgt in Groningen Peter den Oudsten (PvdA) op, die sinds 2014 het ambt van burgemeester bekleedt. Den Oudsten gaf vorig jaar aan vanwege zijn leeftijd – 67 jaar – plaats te willen maken. 

De geboren Rotterdammer Schuiling is zeker geen onbekende in Groningen. Hij studeerde er rechten en was later fractievoorzitter van de VVD en van 1998 tot 2006 wethouder in de gemeente.

‘Ik denk dat ik in ieder geval kan zeggen dat wij een nieuwe burgemeester krijgen die ontzettend veel bestuurlijke ervaring heeft en een hart voor Groningen’, zei voorzitter van de vertrouwenscommissie Mirjam Wijnja (GroenLinks) na de besloten raadsvergadering waarin de voordracht tot stand kwam. Ze roemde Schuiling bovendien als ‘een echte verbinder’. Die eigenschap komt volgens haar goed van pas in de nieuwe gemeente Groningen, na de fusie met Haren en Ten Boer.

In tegenstelling tot Schuilings eerdere periode in de Groningse politiek is zijn partij, de VDD, momenteel niet vertegenwoordigd in het gemeentebestuur. Het college wordt sinds de jongste gemeenteraadsverkiezingen gevormd door GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie. Het is de bedoeling dat Schuiling op 1 oktober begint.

Gemeentepolitiek in Groningen? Dat was altijd hommeles 

Gemeentepolitiek in Groningen stond altijd voor twee zaken garant: hommeles en trammelant. Tot voor kort, ten minste.

Groningen zit krap bij kas, maar toch wil het nieuwe gemeentebestuur onder aanvoering van GroenLinks flink gaan investeren. Onder andere in wijkvernieuwing, verduurzaming en de openbare ruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden