Koemelk bevat menselijk eiwit

Het biotechnologiebedrijf Pharming bv heeft als eerste het menselijk eiwit lactoferrine geproduceerd uit melk van genetisch gemanipuleerde koeien. De dieren zijn dochters van de transgene stier Herman....

Van onze verslaggever

ANSTERDAM

Het is de bedoeling dat het eiwit wordt verwerkt in klinische voeding en medicijnen. Die zijn bestemd voor gebruik bij de behandeling (of de preventie) van infecties in het maag-darmkanaal.

Het is niet zeker hoe effectief het middel is. Toch gaat Pharming met de voedingsmiddelenfabrikant Nutricia werken aan de ontwikkeling van klinische voeding waarin het eiwit zit. Nutricia produceert veel klinische voeding.

Lactoferrine is een natuurlijk antibioticum dat onder meer in moedermelk voorkomt. Het eiwit kan volgens Pharming nuttig zijn voor patiënten met weinig weerstand tegen infecties.

Tot die patiënten behoren onder anderen aidspatiënten, kankerpatiënten die een chemo- of radiotherapie ondergaan, en te vroeg geboren baby's.

Door de menselijke lactoferrine van rundermelk te betrekken, kan het eiwit in grote hoeveelheden worden geproduceerd tegen een lage prijs. Tests zullen moeten uitwijzen hoe goed de lactoferrine uit de rundermelk werkt. Daartoe zal die worden vergeleken met lactoferrine die van transgene schimmels komt.

Vier dochters van Herman hebben de afgelopen weken voor het eerst kalveren gekregen, waarna de melkgift op gang kwam. Pharming heeft intussen een nieuwe lijn van transgene koeien gecreëerd. De melk van deze dieren zal veel meer menselijk latoferrine bevatten dan die van Hermans dochters.

De stier Herman zal zelf mogelijk de prestaties van zijn nakomelingen niet lang overleven. Het ministerie van Landbouw wil dat hij eind juni wordt geslacht, maar Pharming is naarstig in de weer toestemming te krijgen het dier langer in leven te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden