Koeman zet bij Ajax deur open voor oude krijgers

Tot zijn spijt moest Ronald Koeman voor de tweede keer in vier dagen vaststellen dat Ajax de gezonde agressie ontbeert die hoort bij topvoetbal....

Van onze verslaggever Willem Vissers

De problemen die Koeman in Amsterdam aantreft, zijn vergelijkbaar met de sores bij zijn vorige club Vitesse. Hij beschikt over veelal talentvolle spelers die, uitzonderingen daargelaten, uit hetzelfde, fijne hout zijn gesneden. Ze zijn lief voor elkaar, maar ook voor de tegenstander.

Ze beschikken niet of nóg niet over de onverzettelijkheid die vaak het verschil bepaalt in de genivelleerde competitie van tegenwoordig. Of, zoals Koeman het zaterdagavond zei: 'In het huidige voetbal bestaat het niet meer dat je het veld verlaat met een witte broek.'

Jan van Halst had vroeger nooit een schone broek als de scheidsrechter voor de laatste keer had geblazen. Van Halst werd in 1999 aangetrokken door Jan Wouters, een soortgelijke, maar wel een betere middenvelder. Na een matig seizoen was zijn rol uitgespeeld toen Adriaanse, de volgende passant in Amsterdams trainersland, arriveerde. Adriaanse verbande hem naar kleedkamer 2, waar de exponenten van het falende aankoopbeleid tot elkaar waren veroordeeld.

Al anderhalf jaar strijkt Van Halst sindsdien een salaris op dat hem tot een man in bonus maakte, maar nooit meer in het veld bracht. 'Het is best mogelijk dat Van Halst terugkeert', zei Koeman in Kerkrade. Over een week, als de winterstop aanbreekt, gaan hij en zijn assistent Krol de selectie doornemen en vallen er beslissingen over eventuele mutaties. Zelfs Bryan Roy, zonder club en meetrainend met Ajax 2, mag zich rekenen tot de kansrijke instromers.

Na de gemakkelijke zege tegen Fortuna Sittard bij zijn debuut en de ontsnapping in de beker tegen RBC, kon Koeman zich voor het eerst in zijn nieuwe baan niet als winnaar laten feliciteren. 'We schieten weinig op met een punt', oordeelde hij nog voor Feyenoord - PSV, waarna hij de slapte in het eerste half uur hekelde.

Ajax mocht zich ook na anderhalf uur het gelukkigst prijzen met het gelijkspel, vooral omdat Roda in de slotminuut van het duel met weinig kansen dichtbij de zege was. De Nieuw-Zeelander Vicelich, één van Roda's beste spelers, zag een inzet van dichtbij van de lijn gehaald door Chivu.

Doelman Grim raakte bij de gezamenlijke reddingsactie geblesseerd. Didulica verving hem, zodat het unieke feit zich voordeed dat een wedstrijd in de eredivisie werd besloten met twee doelmannen uit Australië: Didulica en Kalac.

Model voor de slapte bij Ajax staat geregeld Ibrahimovic, de spits van negentien miljoen. Hij heeft een beetje de pech dat hij met zijn lange lijf en nonchalante loopje oogt als een hooghartige vedette. Na rust revancheerde de Zweed zich echter met enkele sterke acties, die zijn talent onderstreepten, én een frommeldoelpunt, waarna hij enigszins provocerend zijn oor te luister legde bij het publiek. Had hij in de eerste helft niet iemand horen roepen dat hij moest werken voor zijn geld?

Ibrahimovic mocht zich bij zijn vijfde competitiedoelpunt gelukkig prijzen dat doelman Kalac de bal na inzetjes van Knopper en O'Brien losliet en met een traagheid opstond die je verwacht in huize Weltevree.

Koeman week, deels gedwongen door blessures (De Cler), af van zijn opstelling. Belangrijkste afwezige was Knopper, de nummer tien uit het systeem van Ajax. Knopper, onder Adriaanse vaste bankzitter, was tegengevallen in de voorgaande duels onder Koeman. Van der Vaart was derhave geen linkshalf maar schaduwspits en speelde een van zijn mindere wedstrijden. Na rust verscheen hij zelfs bijna voortdurend in de spits.

Ajax' topschutter werd geflankeerd door Yakubu en O'Brien. Galasek, de protégé van Adriaanse, zat op de bank. Voor diens positie lijkt Koeman een oogje te hebben op Van Halst.

Roda, dat in tegenstelling tot Ajax overwintert in de UEFA Cup, gokte na een aardige openingsfase op snelle tegenstoten. Leekens stelde in feite vijf verdedigers op, waarbij Rudge de opdracht kreeg Van der Vaart het spelen onmogelijk te maken. Al na zeventienminuten viel Vrede uit met een blessure, waarna Rudge naar achteren verhuisde en Vandenbroeck nieuw was op het middenveld. De beste fase van Roda was even later ook voorbij.

Berglund, de verder tegenvallende Zweed, liet zich na ruim twintig minuten vallen met de nieuwe Ajax-aanvoerder Chivu in de buurt. Anastasiou benutte de strafschop. Nadat Ajax de wedstrijd onder controle had genomen, viel de verdiende gelijkmaker. 'Wij hadden de zege verdiend', vond Leekens nochtans en Koeman sprak hem niet echt tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden