Koeman stelt teleur in finale

Met de techische disciplines spoort het niet voor het Nederlandse team tijdens de wereldkampioenschappen. Na het falen van Rutger Smith, Rens Blom en Christian Tamminga viel woensdagavond ook het doek voor Lieja Tunks-Koeman....

Van onze verslaggever

De 27-jarige kogelstootster haalde ' s ochtends weliswaar de finale, maar kreeg voorafgaande aan de eindstrijd last van haar rechterelleboog. 'Ik voelde iets knappen'.

Tunks-Koeman stapte woensdagavond goedgemutst het stadion binnen. Dit jaar stootte ze haar persoonlijk record (18.83 meter), het nationaal record van Corrie de Bruin (18.87 meter) leek daarom slechts een kwestie van tijd. Het hele jaar waren haar prestaties van een regelmatig niveau, boven de 18.50. De olympische nominatie had ze ook al op zak.

Het optreden in het Stade de France werd niettemin een grote deceptie. ' s Ochtends in de kwalificatie stootte ze op ontspannen wijze 18.44. Een paar uur later voelde ze bij het instoten voor de finale iets knappen in haar elleboog.

Ze dacht niet aan opgeven, verbeet de pijn, maar de eerste twee pogingen waren wel ongeldig. De derde poging eindigde op 17.99 meter, ruim onder haar kunnen.

De beste acht atletes uit de finale hadden elk nog drie pogingen over, de Russische Svetlana Kriveljova was met 20.63 meter veruit de beste van het stel. De Witrussische Nadezhda werd tweede met 20.12, de Oekraïense Vita derde, 20.08.

Troy Douglas ging er op de avond dat Tunks-Koeman haar pijn verbeet in de tweede ronde van de 200 meter uit. In de eerste ronde werd hij nog tweede, ' s avonds werd hij vijfde in 20,64.

Een klein historisch moment, want het was het laatste individuele optreden van de 40-jarige Douglas tijdens een mondiaal toernooi. Hij was er, uitkomend voor Bermuda, al bij tijdens de Olympische Spelen van 1988.

De sprinter komt deze week nog met de 4 X 100 estafetteploeg in actie. Tot en met de Spelen van 2004 wil hij van dat team deel blijven uitmaken. 'Ik heb nog mooie plannen.'

Koeman had na afloop weinig tekst. Normaal praat ze honderduit, nu wilde ze zo snel mogelijk weg. Onduidelijk was wat haar precies mankeerde. Bondsarts Peter Vergouwen stuurde haar naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden