Koele geest in een emotioneel land

Met haar gematigde stijl en diplomatieke talent is waarnemend president Nino Boerdzjanadze (39) de juiste vrouw op de juiste plek....

Wybren de Boer

Al in 1991, toen de zondag afgezette president Sjevardnadze nog onwrikbaar op zijn troon zat, kwalificeerde de progressieve Georgische krant de Boodschapper Nino Boerdzjanadze reeds als een van de weinigen in de politieke arena met visie. Een koele geest in een emotioneel land, werd ze genoemd. Dat Boerdzjanadze zondag tot waarnemend president werd benoemd, is daarom niet meer dan logisch en lijkt een voorbode van een grootse carrière.

'Misschien is eindelijk het tijdperkvan de Georgische vrouwen aangebroken', concludeerde Kaukasus-specialist Ronald Grigor Suny van de Universiteit van Michigan onlangs. 'Nu is gebleken dat mannelijke politici in het post-Sovjet-tijdperk gefaald hebben, zoekt het volk naar alternatieven. Boerdzjanadze straalt betrouwbaarheid en eerlijkheid uit in een zee van corruptie.'

Hoewel ze al op jonge leeftijd politiek geëngageerd was, verkoos Boerdzjanadze aanvankelijk de luwte. Als dochter van een vooraanstaand oud-lid van de Communistische Partij, die bevriend was met Sjevardnadze en door een monopolie als meelhandelaar zijn fortuin maakte, werd ze gedwongen behoedzaam het pad van de revolutie te bewandelen. Na haar studie internationaal recht in Moskou keerde ze terug als hoogleraar aan de Universiteit van Tbilisi, om enkele jaren later te trouwen met de Georgische vice-procureur-generaal.

Met haar diplomatieke gaven en vele publicaties in Amerikaanse, Britse en Franse kranten won ze de gunst van Sjevardnadze. In 1991 benoemde de president haar tot voorzitter van het parlement, om vervolgens te moeten aanschouwen hoe zijn protégé zich ontwikkelde tot een scherp criticus van het regeringsbeleid. Haar verfrissende optreden tijdens parlementaire debatten – dagelijks live op de Georgische televisie – deden haar populariteit onder de bevolking snel stijgen.

In de macho-cultuur die de Georgische politiek kenmerkt, onderscheidde Boerdzjanadze zich door haar gematigde toon en haar strategisch denken.

Kenmerkend is hoe ze zondag de gemoederen in het verhitte parlement onder controle wist te houden. Kort voor de parlementsverkiezingen van 2 november had Boerdzjanadze haar eigen partij opgericht, de Democraten, waarmee ze in de peilingen op ruim 22 procent uitkwam. Bij de frauduleuze verkiezingen zou ze echter slechts 9 procent van de stemmen hebben gekregen.

Graag spiegelt Boerdzjanadze zichzelf aan de vroegere Britse premier Margaret Thatcher. 'In mijn ogen was zij een van de grootste persoonlijkheden van de twintigste eeuw', schreef Boerdzjanadze als gastcolumnist in het Britse dagblad The Times. 'Thatcher wist wat ze wilde en wat haar land nodig had. En als ze overtuigd was dat ze gelijk had, bleef ze trouw aan haar opvattingen. Zo wil ik ook zijn.'

Vanwege haar gematige stijl wordt Boerdzjanadze gezien als de aangewezen persoon stabiliteit te brengen in het kruitvat Georgië. Zelf heeft ze bij herhaling laten weten het uiteenvallen van het land – Abchazië heeft zich na een bloedige oorlog afgescheiden, terwijl Zuid-Ossetië en Adzjarië zich niets van Tbilisi aantrekken – voor alles te willen voorkomen. Hoog op haar agenda staan voorts de bestrijding van corruptie, het aantrekken van buitenlandse investeerders en het betalen van achterstallige salarissen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden