Koeienstront maken van een prada-tasje

Mogen tv-stations worden vervolgd als artiesten vloeken?..

Van onze correspondent Jan Tromp

De rechters waren zoals je ze graag ziet: ouder, wijzer. De rechtzaal in Pearlstreet, downtown Manhattan was zoals het hoort: hoog, met veel donker houtwerk. Maar wat werden er een grofheden gedebiteerd, gisterochtend.

‘Fuck them’ klonk het. En ook werd de vraag opgeworpen of ‘je ooit geprobeerd hebt koeienstront te maken van een damestasje van Prada’. O ja? Nou, dan zul je wel weten dat het ‘godvergeten’ lastig is.

Allemaal zéér on-Amerikaans.

Maar daar ging het juist om, gisteren bij het Hof van Beroep. Het ging om de vraag of tv-stations mogen worden vervolgd als artiesten met status in live-programma’s krachttermen gebruiken, in vlagen van balorigheid.

Zo had de zangeres Cher in december 2002 in een muziekprogramma van Fox het gewraakte ‘Fuck them’ laten vallen. En de graatmagere Nicole Richie die volgens de roddelbladen dronken is als ze niet stoned is – en omgekeerd – had eveneens in een show van Fox over de koeienstront en het damestasje gesproken.

Fox en andere tv-stations, zijn aangepakt, zij het nog niet beboet of erger, door de Amerikaanse Raad voor de Media, de FCC, De regels staan niet toe, aldus de FCC, dat artiesten op tv zomaar het F-woord (fuck) of het S-woord (shit) gebruiken. Helemaal niet als we mogen aannemen dat schunnige termen onschuldige kinderen bereiken. Maar de FCC wordt van politieke opzetjes verdacht.

De beschuldiging luidt dat de Raad voor de Media, een door de regering benoemd gezelschap van vijf leden, verlengstuk is van conservatieve krachten in Washington. De regels over onbehoorlijkheden dateren van 1978. Decennia lang heeft de Raad onbetamelijkheden laten lopen. Nu is opeens de boot aan.

Geschiedenis is geschreven door de blote borst van Janet Jackson, gedurende een tel te zien tijdens de pauze van het kampioenschap American football in februari 2004. Het heeft CBS veel geld en ellende gekost.

De mediaraad heeft meer programma’s onder vuur. Het leidt al tot vormen van zelfcensuur van tv-stations, maar de grote maatschappijen lijken ook genoeg te hebben van ‘het inconsistente en ongrondwettige beleid’ van de raad. Ze zijn in de tegenaanval.

De advocaat van Fox hekelde gisterochtend in de rechtzaal ‘het dramatische afscheid’ dat de FCC kennelijk heeft genomen van dertig jaar bescheidenheid. Hij betoogde dat ook grofheden als zodanig zijn beschermd door de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. Bij herhaling vroeg hij om met het onschuldige kind naar voren te komen - ‘kennelijk levend in een zeepbel’ – dat van streek is geraakt bij het zien en horen van de veroordeelde televisiefragmenten.

Hij was goed op dreef. Maar beter nog waren de drie rechters die de jonge advocaat van de Mediaraad het vuur aan de schenen legden. Een van de drie volgde de Socratische methode.

Of een nieuwsverslag van de rechtzaak waarin vermeld wordt dat de zitting ging over het gebruik van ‘fuck’ en ‘shit’, televisiestations in de problemen zou brengen? De advocaat dacht van niet.

Of een verslag waarin als illustratie de oude beelden van Cher worden vertoond - ‘Fuck them’ -, televisiestations in de problemen brengt? Wat dan eigenlijk nog het verschil is tussen zo’n nieuwsverslag en de oorspronkelijke beelden?

De advocaat van de overheid bleef volhouden dat het allemaal aankomt op ‘de context’.

De voorzitster van de driekoppige rechtbank bedankte aan het slot een ieder hartelijk voor ‘de levendige argumentatie die ons zeer geholpen heeft’. Begin volgend jaar doet het Hof uitspraak. Het lijkt erop dat geen van beide partijen van wijken wil weten. Dan bestaat er een goede kans dat deze zeer Amerikaanse kwestie uiteindelijk bij het Hooggerechtshof belandt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden