Koeienogen eten in jacht op greencard

De winnaar van Gana la verde maakt kans op een verblijfsvergunning voor de VS. Dan moet hij wel eerst een bordje kakkerlakken of koeienogen leegeten....

Door Han Ceelen

Een Amerikaanse verblijfsvergunning krijg je niet zonder slag of stoot. Maar de kandidaten in de Spaanstalige realityshow Gana la verde gaan wel heel erg ver in hun jacht op een greencard. Kijkers in Los Angeles konden de afgelopen weken zien hoe de deelnemers levende wormen aten, uit een rijdende auto sprongen en een met boter ingesmeerd varken probeerden te vangen. De hoofdprijs? Kans op een greencard.

Gana la verde (win het groen) is een ideetje van producent Liberman Broadcasting, die de show ook op de buis brengt in San Diego, Houston en Dallas. 'Als je in de Spaanstalige markt werkt, weet je dat het verkrijgen van een legale status een belangrijk thema is', aldus mede-eigenaar Lenard Liberman. 'Je kunt mensen wel een broodrooster geven, maar wat is er nou waardevoller voor een migrant dan een gerenommeerd advocatenkantoor dat zijn zaak behartigt?'

Garanties op een greencard krijgen de winnaars niet. Wel een jaar lang juridische bijstand van 'een team van de beste advocaten in Beverly Hills'. En die belofte alleen al bleek voldoende voor honderden kandidaten om zich aan te melden. Ook het publiek liet niet lang op zich wachten. In Los Angeles, waar het programma elke werkdag te zien is tussen zeven en acht, trekt het geregeld meer dan een miljoen latino-kijkers.

Ook voor wie geen Spaans spreekt, zijn de uitzendingen prima te volgen, want de beelden spreken voor zich. Elke aflevering begint met een dramatische trailer waarin presentator George X langs de Mexicaanse grens wandelt. Terwijl hij zijn inleidende praatje houdt, doemen tegen de achtergrond dreigende beelden op: een hek met prikkeldraad, een auto van de grensbewaking, een surveillerende helikopter... De muziek zwelt aan, en dan is daar het logo van Gana la verde.

Het programma verloopt steevast volgens hetzelfde stramien. Eerst is er een bizarre behendigheidstest waarbij twee van de zes deelnemers afvallen, en dan volgt het populairste onderdeel van de show: de maaltijd. In een wat knullige setting mogen de vier overgebleven kandidaten proberen zo snel mogelijk een bordje levende schorpioenen, kakkerlakken of koeienogen leeg te eten. Lekkernijen die naar keus worden geserveerd met een burrito, taco of tortilla. Het duo dat dan overblijft, mag in een ultieme tweestrijd uitmaken wie van hen de hardste werker is (daar is een greencard per slot voor bedoeld).

Verscheidene migrantenorganisaties hebben geprotesteerd tegen Gana la verde. De makers zouden misbruik maken van mensen in een moeilijke positie, en een verkeerd beeld geven van het immigratieproces. Bovendien, betogen de critici, lopen illegale migranten die met naam en toenaam in beeld komen, kans te worden uitgezet.

Maar producent Liberman reageert laconiek op die protesten: 'Onze kandidaten zijn allemaal volwassen, en wij proberen ze alleen maar te helpen. Ik snap de hele controverse niet. Als we mensen nieuwe borsten of een facelift zouden geven, hoorde je er niemand over, maar bied een kindermeisje de kans om verpleegster te worden en iedereen begint te steigeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden