Koe domineert verkiezingen India

In november worden er deelstaatverkiezingen gehouden en Uma Bharati, die graag premier van de deelstaat Madhya Pradesh zou willen worden, vertelt aan iedereen die het horen wil dat ze elke ochtend met een zak brood over straat loopt om daarmee de eerste koe die ze tegenkomt te voeren....

Van onze correspondente Sacha Kester

Het zegt iets over de positie van de koe, het symbool van India, in het huidige politieke debat. De twee dominante partijen, de Congrespartij en de BJP, ruziën over de vraag wie van hen de meest hindoeïstische partij is.

De regering, die wordt geleid door de BJP, heeft zojuist een voorstel geaccepteerd dat 'de wet tegen wreedheid jegens de koe' wordt genoemd. Hiermee zou slacht, consumptie en export van koeien in het hele land verboden worden. Een overtreder draait voor vijf jaar de gevangenis in en iemand die 'een koe verwondt' kan rekenen op een boete van honderd euro.

Vorig jaar werd al duidelijk hoe gevoelig het eten van koeien voor politici ligt. De Indiase premier, Atal Behari Vajpayee, ging in het defensief toen in de deelstaat Madhya Pradesh posters verschenen met de tekst: 'De Koe is onze Moeder en Atal eet haar op!' 'Ik zou liever sterven dan een biefstuk eten', zei hij.

De slacht van koeien is op dit moment alleen toegestaan in de deelstaten Kerala, West-Bengalen en de zeven noordoostelijke staten. Afnemers zijn minderheden als moslims en christenen die bij elkaar ongeveer 15 procent van de bevolking uitmaken.

Wat betreft de extremistische Wereld Hindoe Raad, de VHP, hebben deze minderheden pech gehad als zij zich niet aan de religieuze gevoelens van de meerderheid willen aanpassen. 'We juichen het voorstel van harte toe', zegt K.L. Lodha, secretaris-generaal van de koeienbeschermingscampagne van de VHP. 'Als onze activisten gewapend zijn met de nationale wet, behoort de slacht van onze moeder (de koe) snel tot het verleden. We zijn van plan twintig activisten op elke tweeduizend mensen te zetten om elke schending van de wet te controleren.'

De miljoenen koeien in India worden niet voor hun vlees, maar voor hun melk en soms voor hun urine gehouden. Sommigen zijn ervan overtuigd dat koeienurine het effect van medicijnen versterkt en verwerken deze dan ook, samen met koeienmest, in traditionele medicijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden