Kocht Berlusconi stemmen voor zijn partij?

ROME - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rome onderzoekt aanwijzingen dat de coalitie van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi stemmen heeft gekocht van parlementariërs van de oppositie. Dat meldden Italiaanse media vandaag.

ANP
Silvio Berlusconi bij de bouw van een nieuw treinstation in Rome. Beeld afp
Silvio Berlusconi bij de bouw van een nieuw treinstation in Rome.Beeld afp

De spanningen in politiek Italië lopen deze dagen hoog op. De Kamer van Afgevaardigden stemt dinsdag over moties van wantrouwen van de oppositie, die op grond van eigen berekeningen een nipte meerderheid verwacht. Om elk Kamerlid wordt geworven. Eveneens dinsdag stelt Berlusconi in de Senaat de vertrouwenskwestie, waar hij op een nipte meerderheid mag hopen.

Het Constitutioneel Hof heeft besloten de eveneens voor dinsdag geplande uitspraak over een omstreden wet uit te stellen. Die wet geeft de premier momenteel de mogelijkheid weg te blijven bij de strafzaken die tegen hem lopen, als hij zegt het te druk te hebben met regeringszaken.

Overdaad

De president van het Constitutioneel Hof, Ugo De Siervo, wil een overdaad aan media-aandacht voor Berlusconi op de dag van de stemmingen in Kamer en Senaat voorkomen, als 'het klimaat in vuur en vlam is', aldus Italiaanse media vrijdagavond. 'Het gaat niet om een cadeau voor Berlusconi', aldus de opperrechter. Het Constitutioneel Hof vindt het belangrijk 'niet verward te worden met een politiek orgaan' en wil liever uitspraak doen 'in een rustiger klimaat', waarschijnlijk half januari.

Berlusconi had het Constitutioneel Hof er vorig jaar van beschuldigd aan de kant van centrumlinks te staan, nadat de rechters een eerdere wet ongrondwettelijk hadden verklaard die Berlusconi tijdens zijn ambtstermijn volledige immuniteit van strafvervolging gaf.

Betoging

De grootste oppositiepartij, de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken, hoopt zaterdag twee miljoen mensen op de been te brengen voor een anti-Berlusconibetoging in Rome. Er worden achttien speciale treinen en 1500 bussen ingezet voor wie niet met eigen vervoer wil komen. 'Het is het juiste moment om te proberen de regering naar huis te sturen', zei PD-leider Pier Luigi Bersani. 'Het zal een feest van bevrijding zijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden