NieuwsReactie KNVB op racisme

KNVB: wij kunnen het maatschappelijk probleem van racisme niet alleen verdrijven

De KNVB ziet zichzelf als partner van de overheid om het maatschappelijk probleem van racisme in het voetbal aan te pakken. De bond reageert daarmee op een brief van minister Grapperhaus van Justitie, die met ‘afgrijzen’ kennis nam van de racistische spreekkoren bij de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior.

Ahmad Mendes Moreira juicht na het doelpunt tegen FC Den BoschBeeld BSR Agency

‘Het is evident dat de KNVB zijn rol pakt binnen het voetbal om racisme hard te bestrijden. Dat hebben we gedaan, dat doen we en dat zullen we altijd blijven doen’, aldus de verklaring van de bond. Grapperhaus op zijn beurt is niet gerustgesteld, afgaande op de eerste, bagatelliserende reacties van FC Den Bosch op het incident, waarbij voetballer Ahmad Mendes Moreira het slachtoffer was. Hij wil ‘meer concrete acties tegen dit kwaad’ en vindt dat het onderwerp ‘hoog op de prioriteitenlijst’ van de bond hoort. Hij vraagt zich onder meer af of de bond geen punten in mindering kan brengen bij wangedrag en hoe het zit met de inzet van rolmodellen.

Over eventuele punten in mindering is nog niets bekend. In het tuchtrecht van de bond staat wel dat de KNVB een hogere straf kan opleggen dan een boete, als blijkt dat de club nalatig is geweest om wanordelijkheden te voorkomen. Aan het aftrekken van punten kleven ook andere bezwaren. Het kan dan bijvoorbeeld aanlokkelijk zijn voor supportersgroepen om een staking van een wedstrijd af te dwingen.

Samenwerking

De bond wijst meermaals op het maatschappelijk karakter van de problematiek. Alleen samenwerking met de overheid zal werkelijk helpen. Een aantal van de zich in Den Bosch misdragende supporters demonstreerde eerder op de dag voor het behoud van Zwarte Piet. De KNVB doet bovendien al veel, in zowel preventief als repressief opzicht. Sinds 2019 worden racistische incidenten op de amateurvelden apart geregistreerd. Ze vallen niet meer onder de algemene noemer ‘wanordelijkheden’. Profclubs zijn verder onder meer verplicht een antidiscriminatie en antiracisme paragraaf op te nemen in hun beleid.

De bond is structureel in gesprek met maatschappelijke belangengroepen, heeft de campagne ‘Zet een streep door discriminatie’ gevoerd, ondersteunt amateurclubs bij gerezen problemen en schoolt eigen docenten bij op het thema diversiteit. Clubs staan in bijna voortdurend contact met hun supporters, waarbij de tolerantiegrenzen onderwerp van gesprek zijn.

Protocol

In repressief opzicht bestaat al jaren een protocol, dat na woorden van de aanvoerder tegen het publiek en waarschuwingen via de omroeper stapsgewijs kan leiden tot het stilleggen en uiteindelijk staken van een wedstrijd. Dat eerste is zondag gebeurd. Dat was overigens niet de eerste keer in de geschiedenis. Zo legde scheidsrechter Bas Nijhuis in 2012 een bekerwedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax tijdelijk stil, onder meer vanwege antisemitische spreekkoren.

Clubs kunnen daders opsporen en stadionverboden uitspreken, maar hebben geen strafrechtelijke bevoegdheid. Zo is het door de jaren heen lastig gebleken de vaak aan het stadionverbod gekoppelde meldingsplicht te handhaven, vanwege gebrek aan capaciteit op politiebureaus. De bond op zijn beurt gaat uit van actie bij de overheid. Uit de verklaring: ‘Mooi dat de minister dan nu ook echt zijn rol gaat pakken om racisme in de samenleving aan te pakken en dit soort individuen strafrechtelijk te vervolgen.’

Lees verder

Mendes Moreira: ‘Dit is een heel zwarte bladzijde, maar ik geloof in dit land. Nog steeds’
Grote spelers als Balotelli en Lukaku krijgen weleens te maken met racisme, maar dat het ook naar Nederland zou komen en hem zou treffen, dat had Excelsior-buitenspeler Ahmad Mendes Moreira nooit verwacht. ‘Ik keek nog eens naar die mannen en zag dat ze het echt tegen mij hadden. Toen brak ik.’

Racisme op het voetbalveld: openlijk en bedekt
Spreekkoren, zoals die bij de wedstrijd Den Bosch - Excelsior, zijn niet uitzonderlijk. Spelers met een migratieachtergrond krijgen vaker te maken met racisme, zowel openlijk als bedekt.

Oud-directeur FC Den Bosch: ‘Het is heel pretentieus om te zeggen dat je als club greep hebt op al je supporters’
Zes jaar later kan Peter Bijvelds zich er nog over verbazen: hoe jong sommige supporters van FC Den Bosch waren die AZ-spits Jozy Altidore in januari 2013 met oerwoudgeluiden bestookten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden