KNVB-voorzitter: geen nieuwe termijn Blatter als baas FIFA

Sepp Blatter moet afzien van nog een termijn als voorzitter van de FIFA. Hij is te veel verstrengeld geraakt met het slechte imago van de mondiale voetbalbond. Dat is de mening van KNVB-voorzitter Michael van Praag, die vandaag met andere Europese bonden een standpunt inneemt tijdens een vergadering in Sao Paulo, aan de vooravond van het FIFA-congres.

RIO DE JANEIRO - Blatter overweegt nog een termijn aan te blijven als voorzitter, mocht zich geen andere serieuze kandidaat aandienen voor de verkiezing in 2015. Hij werd in 1998 benoemd en is, mocht hij tot 2019 blijven, tegen die tijd 83 jaar.


Van Praag: 'Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt. Het imago van de FIFA is achteruitgegaan na alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Weinigen nemen de FIFA nog serieus en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk. Persoonlijk mag ik hem graag, maar het is inherent aan zijn functie dat de kritiek nu in hevige mate op hem neerdaalt en dat hij daar nu zijn consequenties aan verbindt.'


Van Praag verwacht dat de UEFA dinsdag, een dag voor het congres in Sao Paulo, een standpunt inneemt over de eventuele nieuwe kandidatuur van Blatter. 'Misschien komt die helemaal niet ter sprake op het congres, want de verkiezing is pas volgend jaar, maar het is goed om als Europa voorbereid te zijn en met één stem naar buiten te kunnen treden.'


Het is niet gemakkelijk om Blatter weg te krijgen. 'UEFA-voorzitter Platini wil geen tegenkandidaat van Blatter zijn. Hij zegt steevast dat Sepp en hij jarenlang fijn hebben samengewerkt, dat Blatter hem altijd heeft geholpen en gesteund. En in Afrika bijvoorbeeld hebben ze het gevoel dat Blatter goed voor ze is, onder meer omdat hij is begonnen met de Goal-projecten.' Op basis van het Goal-hulpprogramma krijgen bonden forse bedragen van de FIFA om een kunstgrasveld aan te leggen, een bondsbureau te bouwen of ander werk te verrichten dat het voetbal ten goede komt.


Blatter vertrekt eigenlijk alleen als hij zelf daartoe het besluit neemt. Als hij dat doet, zijn Van Praag en de Duitser Wolfgang Niersbach potentiële opvolgers, volgens de BBC. 'Daarweet ik niets van', zegt Van Praag. 'Ik denk dat ze zelf een lijstje hebben opgesteld.'


Ook het omstreden WK van 2022 in Qatar zal ter sprake komen, hoewel er geen beslissingen zullen vallen in Sao Paulo, ook niet na kritiek van prominente sponsors van de FIFA en nieuwe beschuldigingen van corruptie in The Sunday Times.


De Britse krant beschikt over aanwijzingen dat de invloedrijke Duitse ex-topvoetballer Franz Beckenbauer zijn stemgedrag als lid van het dagelijks bestuur van de FIFA heeft laten beïnvloeden in het voordeel van Qatar. Een ethische commissie van de wereldvoetbalbond heeft hem daarover vragen gesteld, maar die weigert 'Der Kaiser' te beantwoorden.


Blatter zei maandag dat hij een complot vermoedt van Britse media, die hij ook nog beschuldigde van 'racisme en poging de FIFA te vernietigen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden