KNVB van fraude met EK-tickets verdacht

De regiopolitie Utrecht is een onderzoek begonnen naar fraude met toegangskaarten bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Personeel van de voetbalbond zou zich schuldig hebben gemaakt aan de doorverkoop van kaarten van wedstrijden van het Nederlands elftal tijdens het Europees voetbalkampioenschap....

Van onze verslaggever John Schoorl

Volgens politiewoordvoerder J. Servaas heeft de KNVB vorige week aangifte gedaan van de fraude. De politie wil niet ingaan op de vraag welke omvang de kaartenzwendel heeft. Wel bevestigt de politie dat personeel van de bond onderwerp is van onderzoek.

KNVB-directeur A. van Eijden zegt aangifte te hebben gedaan 'omdat er signalen uit de markt waren die maar bleven aanhouden'. 'Ik verdenk niemand. Maar er moet aan die geruchten een einde komen. Ik ben intern nu niet zeker', aldus Van Eijden.

Tijdens een rechtszaak tegen Cupido Tickets, eerder deze maand, beschuldigde eigenaar C. van den Berg de KNVB van zwarte handel. Hij meldde bewijzen in handen te hebben van 'een collega-handelaar' die op het bondsbureau in Zeist is geweest om 104 kaarten te kopen voor Nederland-Tsjechië en Nederland-Denemarken ter waarde van 16.500 gulden. Ook maakte hij melding van het betalen van smeergeld.

Van den Berg is deze week als getuige door de Utrechtse politie gehoord. K. Molenaar, advocaat van de eigenaar van Cupido Tickets, zegt bij de KNVB 'vele voorbeelden' te hebben gezien van 'onheuse praktijken' met voetbalkaarten. Zo zou er volgens Molenaar veelvuldig contact zijn tussen een KNVB-medewerker en een tickethandelaar.

De KNVB beschikt voor wedstrijden van het Nederlands elftal tijdens Euro 2000 over 16 tot 20 procent van de toegangskaarten. Deze tickets krijgt de bond rechtstreeks van de stichting Euro 2000. Van Eijden heeft de organiserende stichting inmiddels op de hoogte gebracht van het politieonderzoek naar de kaartenzwendel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden