KNVB straft jeugdspelers alternatief

Het idee komt uit het zuiden, uit district Zuid 1, en is daar tien jaar, met succes, getest. De 'grote' KNVB heeft na de laatste algemene vergadering nu ook andere nationale voetbaldistricten de mogelijkheid geboden alternatieve straffen voor jeugdspelers in te voeren....

Volgens Wim van Varik, KNVB-manager strafzaken in Zuid 1, stamt de alternatieve straf uit de afdeling Noord-Brabant en functioneert de aanpak in zijn district tot volle tevredenheid.

Van Varik: 'Het systeem loopt inmiddels vanaf 1992 en wij, in het district, doen het sinds 1996. Vijfendertig procent van de gestrafte spelers bij de A, B en C-junioren, zo'n duizend jongens en meisjes per jaar, kiest bij ons voor een alternatieve straf.'

Die komt in plaats van de normale schorsing of betalen van een kleine boete die in de praktijk vaak voor rekening van de penningmeester komt. De junioren uit de hoogste categorieën kiezen voor het schoonmaken van kleedkamers, keukendienst, afval opruimen, clubblad drukken of - de voornaamste taak - het fluiten van pupillenwedstrijden, bij de F'jes en E'tjes.

Straffen tot drie wedstrijden (schorsing) komen in aanmerking voor de ruil tegen een alternatieve maatregel. Zwaardere schorsingen en straffen die te maken hebben met geweld tegen scheidsrechters vallen buiten de regeling.

Van Varik: 'Maar voor de lagere straffen wordt het als zeer aantrekkelijk ervaren voor een alternatief te kiezen. Je krijgt van de KNVB een formulier, waarin je gevraagd wordt een keuze te maken. Ook de club moet het er trouwens mee eens zijn. Bij ons gaat dat om zo'n 125 clubs.

'De ervaring is dat jonge spelers drie weken langs de kant staan bepaald weinig aanlokkelijk vinden. Zij willen spelen. Zij kunnen doorvoetballen, wanneer ze voor ons alternatief kiezen.'

Elke alternatieve straf in Zuid 1 wordt door een speciale commissie gecontroleerd. Clubs moeten laten weten op welk tijdstip hun jeugdlid zijn strafkarwei uitvoert en dan komt het commissielid opdagen.

Van Varik: 'De controle gaat verder dan een steekproef. Als iemand drie pupillenwedstrijden moet fluiten, dan komt er minimaal één keer iemand van ons langs. Maar het kan ook alle drie keren zijn.'

De alternatieve voetbalstraf in Zuid 1 werd eind jaren negentig genomineerd voor de Hein Roethof Prijs. Die prijs wordt jaarlijks toegekend aan instanties of initiatieven die tot doel hebben de (kleine) criminaliteit in de samenleving terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden