'KNVB nam het foute besluit'

Als de KNVB zijn eigen reglement serieus neemt, dient hij zijn besluit om de wedstrijd op 19 januari zonder publiek in zijn geheel over te laten spelen terug te nemen en te veranderen. Dat is de mening van Ewald Vervaet.

OPINIE - Ewald Vervaet
Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal KNVB, tijdens de persconferentie in Zeist over de voortzetting van de gestaakte wedstrijd Ajax - AZ Beeld epa
Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal KNVB, tijdens de persconferentie in Zeist over de voortzetting van de gestaakte wedstrijd Ajax - AZBeeld epa

De KNVB laat de wedstrijd Ajax-AZ op 19 januari geheel maar zonder publiek overspelen. Dit is een onjuist besluit. De gangbare opvatting is dat scheidsrechter Bas Nijhuis AZ-doelman Esteban na het incident met Wesley van W. (21 december) terecht een rode kaart heeft gegeven. Om me tot de krant van 23 december te beperken; 'De scheidsrechter kon weinig anders doen dan Esteban de rode kaart geven' (commentaar). 'Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft de rode kaart op grond van de spelregels terecht gegeven' (aanklager betaald voetbal). 'Nijhuis heeft volgens de reglementen gehandeld. Hem valt niets te verwijten' (Mario van der Ende). En: 'Scheidsrechter Nijhuis geeft meteen rood. Volgens de regels heeft hij gelijk' (Willem Vissers).

Slechts weinigen oordeelden anders: 'Nijhuis had geen rode kaart moeten geven' (Danny Hesp). 'Niemand had het Nijhuis kwalijk genomen als hij geen rood had gegeven' (Peter R. de Vries). En: 'Laat Nijhuis en Esteban samen een kop koffie drinken' (Frank van Ardenne). Maar ook onder hen leeft begrip voor de stelling dat Nijhuis reglementair goed zat: 'Nijhuis handelde volgens de regels' (Danny Hesp).

Klip en klaar
Het bestuur betaald voetbal laat zich over de rode kaart niet uit maar neemt die als feit aan. De reglementen zijn echter klip en klaar: volgens de spelregels had Nijhuis de wedstrijd moeten onderbreken meteen nadat Van W. het veld had betreden. Regel 3 van de KNVB-spelregels Veldvoetbal stelt namelijk: 'Wanneer een onbevoegd persoon op het speelveld komt, moet de scheidsrechter de wedstrijd onderbreken'. Dat Van W. een 'onbevoegd persoon' is, staat buiten kijf. De wedstrijd heeft plaats tussen twee maal elf mensen, met een scheidsrechter en drie assistenten om te beslissen of de wedstrijd volgens de regels wordt gespeeld. Van W. hoort niet tot dit 26-tal en was slechts een willekeurige burger die op grond van een stadionverbod niet eens in het stadion had mogen zijn.

Wanneer Nijhuis de wedstrijd had onderbroken zoals hij volgens de reglementen had moeten doen, had Van W. ingerekend kunnen worden en had de wedstrijd hervat kunnen worden.

De rode kaart werd dus geheel ten onrechte getrokken. Een rode kaart heeft pas zin in het kader van een wedstrijd. Maar van een wedstrijd was geen sprake meer toen Van W. het veld betrad. Het incident was er dan ook een tussen twee burgers, Esteban en Van W. Terecht heeft Esteban aangifte gedaan wegens mishandeling en poging tot zware mishandeling, en terecht heeft Ajax aangifte gedaan wegens huisvredebreuk.

Geweld of noodweer?
Het is aan de rechter om te beoordelen of Esteban een 'hevige gemoedbeweging' onderging en of zijn twee trappen 'excessief geweld' waren of 'noodweer'. Dat is - gelukkig maar - niet aan Nijhuis, al mag hij daar net als iedere andere burger uiteraard een mening over hebben.

De spelregels van de KNVB bevatten geen definitie van een wedstrijd. Pas in regel 3 staat dat het aantal spelers per partij 'niet meer dan elf' mag zijn. Het lijkt mij van belang dat de spelregels openen met wat een wedstrijd is, namelijk een twee maal 45 minuten durende gebeurtenis, en dat er twee soorten rolverdelingen in het geding zijn: die tussen de spelers en het arbitrale kwartet aan de ene kant en die tussen dat 26-tal, het stadion en de toeschouwers - allemaal als burgers onder elkaar - aan de andere kant.

Als de KNVB zijn eigen reglement serieus neemt, dient hij zijn besluit om de wedstrijd op 19 januari zonder publiek in zijn geheel over te laten spelen terug te nemen en te veranderen in 'uitspelen vanaf de 37ste minuut', met twee maal elf spelers en twee gele kaarten (voor Enoh en Altidore) en met publiek als de KNVB heeft vastgesteld dat Ajax de veiligheid van allen in het stadion kan waarborgen. Daarbij moet niet Van W. opdraaien voor de kosten die hieraan verbonden zijn - zoals hier en daar is gesuggereerd - maar Ajax en/of de KNVB.

Ewald Vervaet is als natuurkundige en psycholoog werkzaam bij de Stichting Histos.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden